Божовић: Србија из "црвене" прешла у "зелену" област

Област животне средине у Србији у последње две године забележила је значајне помаке и из "црвене" области прешла и "зелену", изјавила је државни секретар Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине Стана Божовић.

Стана Божовић је на седници скупштинског Одбора за животну средину рекла да то потврђује и чињеница да је ЕК спремна да предложи Савету земаља ЕУ да се Поглавље 27 отвори без почетних мерила.

"Тиме је дата јасна оцена институцијама и члановима преговарачке групе за поглавље 27, али и напорима преговарачког тима да је животна средина направила јасан помак у протекле две године, и из црвене области прешла у зелену", рекла је Божовић на седници одбора представљајући Извештај Европске комисије у делу који се односи на Поглавље 27 - животна средина и климатске промене.

Божовићева је рекла да је пре две године, када је представљен општи извештај о напретку, који је био подељен по поглављима, сектор животне средине био обележен црвеном бојом и да је "све урађено погрешно".

Божовић је рекла да је ресорно министартство тада морало да решава више од 2.000 проблематичних пројеката за шта није постојао јасан мониторинг извештаја за утрошена средства и пројекти су финансирани на начин који није омогућавао испуњавање обавеза и стандарда животне средине за управљање отпадом и отпадним водама.

"Данас, две године касније сектор животне средине може се назвати сектором", рекла је Божовић.

Додала је да је влада усвојила статус и првни оквир за поглавље 27 који је наш најзначајнији стратешки оквир.

Министарство је, како је истакла, решило 80 одсто свих проблематичних пројеката који су финансирани из фондова ЕУ, а спроводи и инфраструктурне пројекте вредне 100 милиона евра.

"Тиме смо повратили поверење и показали да имамо капацитете да добро управљамо новцем", напоменула је Божовићева.

Чланови скупштиног одбора из редова опозиције интересовали су се на који начин ће се затворити дивље депоније, те да у неким областима екологије није приметно побољшање, и као пример навели квалитет вода.

Представници министарства указали су да су предвиђена средства за израду пројеката санације депонија, а да је потребно да се убрза отварање регионаних центара за одлагање отпада.

У Србији укупно има 156 општинских несанитарних легалних депонија, за 28 су урађени Пројекти санације и рекултивације, док је на 12 започета имплементација пројеката.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару