Високи Дечани обележавају славу, патријарх служио литургију

Неколико стотина верника присуствовало је литургији у манастиру Високи Дечани, служеној поводом ктиторске славе Свети Стефан Дечански. Литургију је служио патријарх српски Иринеј са владикама рашко призренским Теодосијем, захумско херцеговачким Глигоријем, тимочким Иларионом и франкфуртским и свенемачким Сергејом. Патријарх Иринеј позвао бивше становнике да се врате на Космет.

Његова светост патријарх српски Иринеј позвао је све бивше становнике Косова и Метохије да се врате својим домовима у тој покрајини.

"Знамо да живе у тешким приликама и околностима, господ ће им дати снагу да издрже, а позивам све бивше становнике Косова и Метохије да се врате својим домовима, својим храмовима, гробљима и да чувају и сачувају оно што су примили од својих предака", поручио је патријарх Иринеј.

Патријарх је у беседи рекао да смо српске светиње на Косову и Метохији бранили и да ћемо их бранити свим људским средствима, али ако буде потребно, бранићемо их и силом.

"Не освајамо туђе пределе, не узимамо туђе светиње, бранимо наше и то је наша света дужност коју нам је показао свети кнез Лазар, проливајући своју крв, бранећи светиње своје и свој народ", рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх је после свете архијерејске литургије, поводом ктиторске славе манастира Високи Дечани, истакао да је "свака порука слаба у односу на поруку те светиње и светог краља Стефана Дечанског".

Литургији су присуствовали директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, официр за везу Владе Србије у Приштини Дејан Павићевић и политички представници Срба у косовским институцијама, јавља дописник РТС-а.

Прослави славе присуствују и заменик косовског премијера Бранимир Стојановић, министар за повратак у косовској влади Далибор Јевтић, председник Српске листе Славко Симић, заменик косовског министра унутрашњих послова Милан Радојевић, расељени Срби из Ђаковице, верници са Косова, централне Србије и Црне Горе, представници Кфора...

Патријарх Иринеј је доделио орден Светога Саве првога реда, архимандриту Нектарију, директору Дечанског хуманитарног фонда из Америке за допринос у помагању повратника на Косову и Метохији.

Манастир Високи Дечани, један је од четири манастира на Косову и Метохији који се налазе на листи светске културне баштине Унеско.

Градња Високих Дечана завршена је 1335, а фрескопис око 1350. године. У овом манстиру који је и данас под сталном заштитом војника Кфора почивају мошти Стефана Дечанског.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару