Мишчевић: Србија има велике капацитете у области животне средине

Шеф преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић истакла је да је Поглавље 27, које се тиче животне средине, захтевно и обимно и да има много ствари које треба урадити. Нисмо ни свесни потреба које постоје у области животне средине, истиче Мишчевићева.

Тања Мишчевић је, говорећи на отварању семинара Вишеградске групе у Амбасади Чешке у Београду, указала да је током скрининга утврђено да предстоји пуно посла у тој области.

"Као грађани често нисмо ни свесни потреба које постоје, као на пример у области пречишћавања отпадних вода, о којој је реч на овом семинару", нагласила је Мишчевићева.

Позива земље чланице ЕУ да помогну Србији не само у припреми за ЕУ, већ и да поделе искуства у вези са применом мера из поглавља 27, како позитивних тако и негативних, али и мишљења шта је могло другачије да се уради.

Мишчевићева је такође навела и да је поносна што у тој обимној области која, како је указала, захтева много и времена, Србија има и највеће капацитете.

Такође је указала да ће бити потребне нове калкулације у вези са средствима за ту област, како се испоставило прегледом.

Мишчевићева је поновила да земља покушава да нађе и начине да искористи област заштите животне средине као потенцијал за инвестиције, пре свега да нађе инвесторе посебно у великим градовима за рециклажу и пречишћавање отпадних вода.

Домаћин скупа, амбасадорка Чешке у Србији Ивана Хлавсова, објаснила је да је ово годишни семинар В4 групе, коју чине Чешка, Словачка, Мађарска и Пољска, а који се бави приступним темама.

"Увек бирамо теме које се чине изазовним, јер сматрамо да наша експертиза може бити од користи, а пречишћавање отпадних вода је важна тема", објаснила је Хлавсова.

Хлавсова је указала да је у већини европских градова више од 95 одсто домаћинстава прикључено на систем пречишћавања отпадних вода, али да је у Србији тај постотак много мањи.

Као пример навела је Београд рекавши да је тај удео на 80 одсто, а само у три града у централној Србији је изнад 70 процената што, како је констатовала, показује јасну потребу да се том питању мора посветити већа пажња.

"Верујемо да дељење искуства В4 групе може помоћи Србији на постизању циљева на бржи начин, посебно у успостављању одрживог система за пречишћавање отпадних вода", указала је она.

Дипломатски представници Словачке, Пољске и Мађарске, изразивши спремност својих земаља да пренесу искуства Србији, указали су да је потребно подизање свести за заштиту животне средине.

На овогодишњем семинару експерти из земаља В4 групе своја предавања посвећују очувању животне средине у контексту евроинтеграција Србије, а конкретна тема се тиче јачања инфраструктуре у области чишћења отпадних вода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару