Часови физичког у подруму пуном влаге

Ђаци са оштећеним слухом у суботичком Школском центру "Доситеј Обрадовић" часове фискултуре имају у мемљивој сали у подруму. Њихови родитељи сматрају да је деци због тога здравље додатно угрожено, па су покренули иницијативу за решавање тог проблема. У Градској управи кажу да им школа до сада није тражила помоћ и позивају их да им се обрате.

Сала у подруму без вентилације, заковани прозори и влажни зидови, дотрајао под – тако изгледа простор у којем вежбају деца са оштећеним слухом у Суботици.

"Кошарка може мини да се игра, одбојка мини, све је минијатурно. Трчање смањујем на минимум, мада то није добро, али морам због прашине и бацила који се дижу због неадекватног пода", објашњава наставник физичког васпитања Милорад Кресић.

Мајка девојчице која похађа школу "Доситеј Обрадовић" каже да је због такве ситуације приморана да своју ћерку води на ванредне активности како би напредовала.

"Морам да је водим у друге установе на физикалну, јер овде нема довољно активности да би она напредовала у ходању, њен напредак зависи од тога", објашњава Лидијина мајка Мирјана Еветовић.

Сала у којој није добро ни боравити, а камоли вежбати, кречена је више пута.

Више од 30 година ова сала није комплетно реновирана. У просторији пуној влаге вежба 140 предшколаца, основаца и средњошколаца оштећеног слуха.

"Оно што смо до сада успели да урадимо јесте да ћемо у децембру заменити подове. Остало изискује додатна финансијска средства. Школа није била у могућности да реновира салу у целини", рекла је Наташа Нимчевић, помоћница директора Школског центра "Доситеј Обрадовић".

Пре нешто више од месец дана, родитељи ђака одлучили су да узму ствар у своје руке и покренули су иницијативу за обнову сале.

"Градској управи ћемо се обратити тек сада. Јавиле су нам се одређене политичке организације које су стале уз нас и верујем да ће помоћи. То није само за моје дете, већ за будућност све деце", објашњава мајка Мирјана Еветовић.

У суботичком Секретаријату за друштвене делатности кажу да се решење може наћи, али да школа треба да им затражи помоћ.

"Ми смо покушали испред Градске управе у плану буџета за наредну годину да издвојимо средства која ће бити намењена за школе. Начин да пронађемо решење постоји, макар то било уз нашу помоћ кроз учешће у пројектима, потребно је само да нам се школа обрати", рекла је секретарка Јасмина Стевановић.

Тај школски центар постоји од 1947. године. Наставници се труде да усмере и оспособе ту децу за будуће позиве, па су тако фризерска, пекарска, молерска, столарска и кројачка радионица веома тражене међу ученицима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару