Патријарх Иринеј освештао цркву у КПЗ Ниш

Српски патријарх Иринеј и епископ рашко-призренски Теодосије освештали су у кругу Казнено-поправног завода у Нишу параклис у цркви Светог Стефана Дечанског, а свечаности је присуствовао и министар правде Никола Селаковић, који је најавио да ће сви највећи КПЗ добити своје православне цркве.

Цркву је 1934. године подигао краљ Александар Карађорђевић, а осуђеници и запослени у нишком затовру радили су на његовој обнови протекле три године.

Управник Казнено-поправног завода Александар Грбовић рекао је да је у обнови цркве учествовало око 400 осуђеника и око 100 запослених.

"За обнову нисмо користили буџетска средства, већ средства које смо сами зарадили и донације. Запослени су донирали средства за набавку материјала, а радња из Косовске Митровице поклонила је за цркву царски престо", рекао је Грбовић.

Он је нагласио да су цркву осликали сами осуђеници, иако се никада раније тиме нису бавили. Њих дванаесторо, додао је Грбовић, на томе су радили пуне две године.

Министар правде Никола Селаковић је након освештења параклиса изјавио да ће сви највећи Казнено-поправни заводи у земљи добити своје православне цркве. Селаковић је подсетио да је прошле године урађена капела у Централном затвору у Београду.

"У току је пројектовање цркве Светог Саве у Казнено-поправном заводу за малолетнике у Ваљеву. Добили смо и благослов епископа крушевачког за изградњу цркве у Васпитно-поправном дому у том граду", казао је Селаковић.

Он је истакао да би изградња православних храмова у већим заводима у Србији требало да буде заокружена изградњом храма у Заводу "Забела" код Пожаревца.

"Када је реч о мањим затворима, потрудићемо се да уприичимо простор где ће моћи да се врши служба божја и исповеда вера", изјавио је Селаковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару