Читај ми!

Велико интересовање за кубанске вакцине

Директорка КБЦ "Бежанијска коса" Марија Здравковић каже за РТС да се до сада у ту установу пријавило 150 пацијената за лечење кубанском вакцином, а да је троје испунило услове за лечење. Документација за пријаву за лечење овом вакцином не сме да буде старија од 30 дана, напомиње онколог Сања Костић.

Од када је кубанска вакцина 30. октобра стигла у Србију, у три здравствене установе се већ месец дана пријављују пацијенти оболели од карцинома плућа који су заинтересовани за тај вид терапије. Пацијената је много, а вакцина за сада има 1.680, па лекари имају тежак задатак да одреде ко ће међу првима добити лек.

Директорка КБЦ "Бежанијска коса" Марија Здравковић каже да се до сада у ту установу пријавило 150 пацијената и да је највећи број њих из Београда.

"Сви они су онколошки евалуирани, а троје испуњавају услове да би били лечени овом вакцином. Очекујемо да ће у року од 10 до 15 дана пацијенти добити прве вакцине", истиче Здравковићева.

Каже да се очекује да кубанске вакцине у КБЦ "Бежанијска коса" стигну следеће недеље.

"Све информације се налазе на сајту наше болнице, а отворили смо и посебну телефонску линију где пацијенти између 12 и 14 часова могу да добију информације", објашњава директорка КБЦ "Бежанијска коса" Марија Здравковић.

Онколог Сања Костић истиче да кубанску вакцину могу да приме пацијенти са
карциномом плућа у четвртом клиничком стадијуму.

"Документација за пријаву за лечење том вакцином не сме да буде старија од 30 дана, а онколошки конзилијум одлучује ко ће добити терапију", истиче Костићева.

Како је РТС-у потврђено у Министарству здравља, кубански лекар Камило Родригез 29. новембра долази у Србију, где ће боравити месец дана, а надгледаће почетак примене терапије против рака плућа у Србији.

Лек се прима у четири дозе, у оба рамена и оба кука. Исти поступак се понавља после 14 дана, потом још три пута на 14 дана, а онда по договору с лекаром.

Вакцина ће се давати у Институту за плућне болести КЦС, Институту за онкологију у Каменици и у КБЦ "Бежанијска коса".

Рак плућа је једна од најчешћих малигних болести које погађају страновнике Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару