Читај ми!

Зашто су Срби параноични?

Према истраживању вредности и навика људи у оквиру пројекта Свет вреднује анкете, Србија је на трећем месту по степену параноје у друштву.

Стручњаци параноју описују као разумно лудило или манију прогањања, веровање да сте баш ви мета завере. Али, да ли цело једно друштво можемо назвати параноичним?

"То некако патогелизује цело наше друштво али сложила бих се да смо у неку руку неповерљиви и негативни", каже психолог Миа Попић.

Две афричке земље испред Србије, а скала истраживања каже да у Мароку и Буркини Фасо живе људи који су сумњичавији од Срба којима је у истраживању припала бронза.

"Кривац је транзиција зато што су сада једноставно најважније вредности то материјално богатство, како га стећи, а начин на који се оно стиче није битан и у том смислу људи су склони превари и често се каже циљ оправдава средства", објашњава социолог Владимир Вулетић.

Каже да су људи због тога што циљ оправдава средства, веома често склони да варају, рачунајући да онога тренутка када остваре свој циљ нико им ништа неће моћи.

Очекивање градимо на основу искуства, а наша памте банкарске преваре, неиспуњена обећања и промашене рокове.

"Често се суочавамо са ситуацијама у којима видимо да политички кандидат у кампањи прича једно а касније ради друго. Затим, разна искуства са државним органима, неки пропусти, разне конфузне ситуације, да ли треба да вакцинишемо дете или не", истиче психолог Миа Попић.

Вулетић каже да нема више ни оног традиционалног и да није успостављен модеран основ на коме се гради поверење.

"И то је основни разлог због ког је поврење на веома ниском нивоу", објашњава Вулетић.

Бољу позицију на скали освојићемо, слажу се стручњаци тек када се врати поверење. А први корак за то је да препознамо да оно што је обећано, буде испуњено.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару