Један град Зрењанин, а имена много

Одлуком градске управе на свим таблама које се налазе на улазу у Зрењанин, поред већ постојећих назива додато је и име Петровграда које је овај банатски град носио до 1945 године. Ипак, та идеја није се допала свима, па је на појединим таблама старо име префарбано. Додавање старог назива међу Зрењанинцима изазива различите реакције.

Од 1946. град носи име по Жарку Зрењанину, а најновија иницијатива се у граду на Бегеју коментарише на различите начине.

"Ако поредимо историјски значај личности, са једне стране краља Петра Ослободиоца, а са друге стране Жарка Зрењанина, несумњиво је да веће упориште и у српском народу и у нашем граду има краљ Петар", наводи Зоран Сандић из Демократске странке Србије.

Ипак, иницијативи се посебно супротстављају у Савезу удружења бораца.

"Борци града Зрењанина поштују имена народних хероја Жарка Зрењанина, Соње Маринковић, Здравка Челара, и зато су борци енергични у борби против било које промене имена", указује Недељко Папић, председник СУБНОР-а Зрењанин.

Од четвртка су на улазима у град из правца Београда, Новог Сада и Српске Црње освануле нове табле на којим је по први пут написано и некадашње име града - Петровград.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић каже да званичне иницијативе за промену имена града још нема, али да се на табли нашао и Петровград, јер је општина услишила молбе десетак удружења.

Ставови Зрењанинаца по питању промене имена града у коме живе су различити. И док једни тврде да је дошло време да се њихов град назове по краљу Петару, неки Зрењанинци категорички сматрају да овај град може само да промени име у некадашњи Бечкерек.

У својој дугогодишњој историји Зрењанин је био - Бечкерек, Нова Барселона, Нађ Бечкерек, Грозд Бечкерек, Петровград. Зато није ни чудо што данас постоје бројне полемике око тога који би назив био најприкладнији за већину.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару