Антитерористичка вежба "Штит"

Великом антитерористичком вежбом свих безбедносних служби у Србији "Штит" успешно приказано решавање талачке кризе на Аеродрому "Никола Тесла" и Железничкој станици, као и на централном делу вежбе, испред Палате "Србија". Реприза вежбе у 23 часа на РТС 1.

12.30 - Премијер Вучић је рекао на конференцији за новинаре после вежбе "Штит" да ће Србија и даље улагати у оружје и опрему и честитао учесницима на успешној вежби.

12.18 - Смотром јединица вежба "Штит" успешно окончана.

12.05 - Синхронизованом акцијом са воде и копна, терористи на сплаву су савладани. Ухваћена је и друга група нападача који су побегли на путнички брод, док је неколицина неуспешно покушала да чамцем побегне на супротну обалу.
 
11.55 - Контрадиверзиона екипа износи експлозив из Палате "Србија". Жандармерија и Специјална бригада ВС преузеле контролу над објектом. Истовремено, почела нова антитерористичка операција код речног сплава.
 
11.50 - Специјалне јединице ослободиле таоце из Палате "Србија". Таоци евакуисани из зграде.
 
11.40 - У току операција ослобађања талаца у "Палати Србија".
 
 
11.32 - Снаге безбедности упадају у воз, неутралишу отмичаре и ослобађају путнике. Контрадиверзиона екипа прегледа вагон и проверава да ли има заосталих бомби.
 
11.27 - Пропали преговори са отмичарима у возу, пошто је један талац ликвидиран.
 
11.20 - Напад на пратњу штићене особе. Пошто напад није успео, терористи су се склонили у Палату "Србија".
 
11.15 - Брзом акцијом полиције, путници у авиону су ослобођени, а отмичари ухапшени.
 
11.08 - Талачка ситуација на Главној железничкој станици у Београду. У операцији заједнички учествују јединице Жандармерије и Специјалне бригаде Војске Србије.
 
11.00 - Симулацијом отмице авиона почела велика антитерористичка вежба.
 
У вежби је учествовало око 700 припадника Батаљона за противтерористичка дејства "Соколови", Батаљона војне полиције специјалне намене "Кобре", 98. и 204. ваздухопловне бригаде, Гарде, Речне флотиле, Жандармерије, Специјалне антитерористичке јединице (САЈ), Противтерористичке јединице (ПТЈ) и Безбедносно-информативне агенције.
 
Вежби су присуствовали премијер Александар Вучић, чланови Владе, председник РС Милорад Додик, војни и полицијски врх, чланови дипломатског кора као и бројни грађани који су дошли да виде приказ способности и материјалне оспособљености служби које брину о њиховој безбедности.
 
Вучић је после вежбе разговарао са представницима служби безбедности и упознао се са опремом којом располажу и коју су користили током вежбе.

Рапорт Вучићу, поред кога су били и министри унутрашњих послова и одбране Небојша Стефановић и Братислав Гашић, предао је командант Жандармерије Горан Драговић.

Вучић је припадницима безбедносних снага честитао на успешно обављеном послу и изведеној вежби "Штит 2015".

Безбедносне службе показале су висок степен обучености у решавању талачких криза на Аеродрому "Никола Тесла" и Железничкој станици, као и приликом централне показне вежбе одржане у и поред Палате "Србија".

Капацитети српских снага показани су и на реци, где су на једном од сплавова савладани терористи.

Саобраћај за аутомобиле, аутобусе и мотоцикле данас је измењен тако што је од 8 до 15 сати затворен Булевар Николе Тесле, од Ушћа до Улице трешњиног цвета.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару