"Заустављање неекономских миграната кршење људских права"

Никола Ковачевић из Београдског центра за људска права каже за РТС да заустављање избеглица које нису из Сирије, Ирака или Авганистана на границама је недопустиво, јер се тиме крше нека од основних људских права и због тога и Србија може одговарати пред највишим судским инстанцама. Све чешћа кршења људских права у корист безбедности, наводи Ковачевић.

Никола Ковачевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је јучерашњом одлуком шефова дипломатија ЕУ слобода кретања знатно ограничена и додао да је очигледно да Европа, после напада у Паризу, никада неће бити иста.

Ковачевић истиче да су најчешћа ограничења слободе кретања и приватности и додаје да се све то ради у циљу повећања безбедности.

"Изгледа да идемо у правцу баланса људских права и безбедности, с тим да се све чешће ограничавају или укидају људска права", наводи Ковачевић.

Истиче да нема дилеме да се после напада у Паризу мора повећати безбедност, али додаје да није одговарајући начин на који се то чини.

Ковачевић подсећа да ће се повећаном контролом изнова вршити дискриминација одређених група, у овом случају муслиманске популације, која ће, како сматра, своје незадовољство због неинтегрисаности у европско друштво поново исказати серијом нових напада.

Напомиње да се избеглице већ дискриминишу, јер се са граница по аутоматизму враћају они који не долазе из ратом захваћених подручја.

"Ко може да тврди да неко ко долази Пакистана или Сомалије не бежи од неке врсте прогона и рата? Добар део тих људи бежи од рата, а ви по аутоматизму због нечије националности одбијате да их пустите да уђу у европски простор", указује Ковачевић.

Предлаже да сваки случај мора да се разматра појединачно и да уколико је некој особи забрањено или је спречена да настави свој пут, она мора да се обавести и о томе да се донесе аргументована одлука на коју ће избеглица имати право жалбе.

"Морају да се изврше све одговарајуће испитне радње пре него што се неко лиши слободе јер се на овај начин се крше људска права", напомиње Ковачевић и закључује да Србија због тога може да одговара пред највишим судским инстанцама које се баве заштитом људских права.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару