"Србија aктивно сарађује у борби против тероризма"

Државни секретар МУП-а Александар Николић изјавио је да Србија већ чини све и у превентивном смислу, како би се наши грађани увек осећали сигурно и да се у свом одговору на тероризам Србија опредељује за кооперативни концепт.

"Посебну пажњу у изради Стратегије обратили смо на четири стуба на којима почива европски модел, превенција - заштита - гоњење - одговор, односно умањење последица од евентуалних терористичких аката", рекао је Николић, који је председавајући радне групе за израду Националне стратегије и Акционог плана за њено спровођење.

Те смернице сагласно међународно-правним стандардима, оствариваће се уз поштовање људских права и слобода, недискриминације и толеранције, уз јачање вредности и тековина демократског друштва, напомиње Николић.

Николић је подвукао да Србија жели да, испуњавањем услова који су неопходни за чланство у ЕУ, допринесе изградњи и даљем развоју функционалног, целовитог и ефикасног система Уније.

"Јачање на националном нивоу, без изузетка, доприноси стабилности у региону и шире. Наша тежња је и остварење запажене улоге у регионалном, европском и светском концепту супротстављања тероризму", рекао је Николић.

"Очекујем да ће Нацрт стратегије, који ће данас бити размотрен, бити у ова два дана и финализиран, чиме ће Радној групи бити омогућено да већ у децембру приступи изради Акционог плана за примену и даљи оперативни рад у овој области", истакао је Николић.

Према његовим речима, сведоци смо драматичних терористичких напада у различитим деловима света, који представљају цивилизацијску претњу.

"Међутим, осуда и репресија нису довољни. Држава Србија већ чини све и у превентивном смислу, како би се наши грађани увек осећали сигурно и безбедно.

Појединачне државне стратегије требало би да буду усклађене, јер нам је циљ исти, а оперативни механизми координирани, јер нам је изазов заједнички", додао је Николић.

Указује и да би Стратегија требало да обухвати локалне, националне и регионалне одговоре на исти изазов - одговоре који морају бити свеобухватни и мултидимензиони.

Како је оценио, сведоци смо да се борба против тероризма све више укршта са проналажењем одговора на избегличку кризу, чиме се спровођење стратегије додатно усложњава.

"Четвороструки изазов, оличен у имиграцијама, порасту безбедносних претњи, спољним факторима дестабилизације и социо-економском притиску, тестирају Европу у истој мери у којој тестирају непосредно суседство ЕУ", сматра Николић.

Према његовим речима, у свом одговору на тероризам, Србија се опредељује за кооперативни концепт.

"Тероризам и организовани криминал, су у Србији препознати као глобални проблем чије решење се не може наћи без интензивне међународне сарадње, која мора бити првенствено унапређена у региону Западног Балкана. Економска, а затим и мигрантска криза и све већи осећај несигурности овај посао чини још тежим", закључио је Николић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару