Удружења породица несталих траже активније учешће државе

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше СФРЈ затражила је активније учешће државе у откривању субине несталих Срба са Косова и указала на одговорност међународних мисија Еулекс и Унмик, које, како је оцењено, нису обављале своју дужност и штитиле животе и имовину Срба.

Заменик председника овог удружења Душан Челић указао је на то да се прогон и убијање Срба наставило управо под мандатом међународних мисија и да оне нису ништа учиниле како би спречиле или процесуирале злочине.

"На тај начин је послата порука да је убијање Срба дозвољено и некажњиво", истакао је Челић на округлом столу "Одговорност Уједињених нација (Унмика) и других чинилаца за присилне нестанке и убиства Срба на Косову и Метохији".

Навео је и да је на злочине над Србима и пропусте у раду Унмика указало и Саветодавно веће за људска права, као независно тело Унмика.

Челић је истакао да о томе постоје и извештаји који до сада нису на прави начин представљени, па је затражио да се о њима и званично рапсправља и по њима поступа.

Критиковао је и државу због "индолентног" понашања према судбини несталих и чланова њихових породица.

Као пример је навео то да су на данашњи скуп били позвани председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, али да нису одговорили на позив нити објаснили свој недолазак.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев истакао је да држава чини све и да је у општем интересу да се сазна истина о судбини несталих Срба.

"Држава чини све што је у њеној моћи, врши се и притисак на међународне факторе надлежне у тој области", рекао је Козарев.

Козарев је представницима породица чији су чланови киднаповани или нестали на Косову поручио да су им врата Владине Канцеларије за Косово и Метохију увек отворена.

Доцент на Правном факултету у Косовској Митровици Дејан Мировић указао је да би уместо Бриселског споразума и преговора са Приштином проритет власти у Београду требало да буде управо судбина несталих Срба.

Сматра да би подршку у решавању овог проблема Србија требало да затражи од Уједињених нација и Русије.

Мировић је критиковао Владу Србије због тога што је пет милиона евра издвојила за помоћ Сребреници и оценио да би тим средствима требало да помогне косовским Србима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару