Дејтонски споразум, две деценије после

У суботу се навршава 20 година од Дејтонског мировног споразума, којим је заустављен рат у БИХ. Дејтонски споразум је парафиран 21. новембра 1995. године, а званично потписан у Паризу 14. децембра.

Споразум, који је означио крај сукоба, у војној америчкој бази "Рајт Петерсон"потписали су некадашњи председници Србије Слободан Милошевић, Хрватске Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић из БиХ. Договорено уређење: Два ентитета - Република Српска и Федерација БиХ. Какву је улогу одиграо мировни споразум, тема је анализа, после 20 година.

Историчар Чедомир Антић каже да је то једини одржив мир који је у себи сабрао интресе свих страна.

"Дакле сви су добили нешто - српски народ је добио право на државу, која је у том трентуку имала 75 посто капацитета независне државе, која је целовита, она је умела њу да добије и да сачува. С друге стране Бошњаци који су били на ивици пораза добили су државу БиХ таква каква је , компромисна, каква је била Југославија, тако су и хтели , Хрвати су добили етнички чисту Хрватску тако су и хтели и добили су право конститутивности иако су сада на половини броја који су имали почетком 20 века", навео је Антић.

Завладао је мир, али да ли су и проблеми нестали. Има и оних који виде решење у ревизији дејтона.

Зарије Сеизовић, професор међународног права са ФПН-а у Сарајеву каже да Дејтонски мировни споразум се не може мењати, може се мењати само један његов део, он је делимично измењен.

"Не мислим да ико данас осим међународне заједнице заиста жели да га промени јер се националне политичке елите заиста комфорно осећају у својим политичким фотељама и позицијама и не желе га мењати", сматра Сеизовић.

У РС боре се за очување Дејтонског споразума и најављују да ће референдумом бранити одузете надлежности.

"Суд и тужилаштво не постоје као уставна надлежност БиХ то је наметнуо високи представник и сада на исти начн како га је неметнуо покушава да срепчи одржавање референдума. Видите по Европи све више пролази референдума, треба да будемо мало стрпљиви, али не смемо одустати од референдума", рекао је председник РС Милорад Додик. 

Уочи 20 година од потписивања Дејтонског мировног споразума шаљу се различите поруке, од тога треба ли га бранити или мењати, и да ли је после дејтона, неопходан и зашто, дејтон два.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару