Деца све чешће гину у саобраћају

У Србији је ове године у саобраћају погинуло 55 људи више него лане, а расте и број погинуле деце као пешака и као путника у аутомобилима. У ресорном министарству кажу да овај податак тражи хитну реакцију, па ће тако већи број активности бити усмерен на акције превентиве и едкуације, пре свега на везивање на задњим седиштима и безбедан превоз деце.

Главни узрок већег броја погинулих је повећање саобраћаја, тврде надлежни. Ове године је чак милион возила више на српским путевима, од чега 80 одсто на транзинтним рутама где је ризик од саобрћајних удеса много већи.

"Расте број погинуле деце, пешака али и сувозача и на то ће Влада посебно да обрати пажњу, број младих нешто је мало мањи у односу на прошлу годину", каже министарка инфраструктуре и саобраћаја Зорана Михаловић.

Троје деце ове године страдали су као пешаци а чак деветоро као сапутници . У поређењу са прошлом годином, то је чак 20 одсто више. Деца се често налазе на предњим седиштима иако је то строго забрањено, а највећи број њих вози се без одговарајућих заштитних седишта и корпи.

"Морамо обрађивати тему употреба сигурносних појасева и превоз деце у возилу, морамо појачати безебедност деце и третирати алкохол и појас", каже директор агенције за безбеност саобраћаја Милан Божић.

Од почетка школске године широм Србије одржан је саобраћајно-образовни час за више од 10.000 малишана и подељено више десетина хиљада комада различитих образовних и промотивних материјала.

Иако се безбедности деце посвећује све већа пажња, повећање броја погинуле деце захтева да сви својим примером више утичемо на свест малишана, али је потребно и веће агажовање медија који морају да дају свој допринос, кажу у Агенцији за безбедност саобраћаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару