Гашић: Угроженост грађана Србије није повишена

Министар одбране Братислав Гашић рекао је у Суботици да угроженост грађана Србије није повишена, а службе безбедности помно прате дешавања и у суседству и широм Европе.

Братислав Гашић је рекао да се после терористичког напада у Паризу и најаве затварања граница помно прате дешавања и у суседству и широм Европе, да је одржана седница Бироа за координацију служби безбедности, а и састанак војног врха.

"Пратићемо и даље ситуацију и сходно томе поступаћемо у наредном периоду", рекао је министар одбране.

Гашић је навео да је министарство на чијем је челу спремно да понуди одређене објекте Војске, у случају потребе, за збрињавање миграната.

"Европска унија је била јако заинтересована да нам помогне да средимо одређене капацитете у случају потребе. Напомињем, у случају потребе", рекао је министар.

Подсетио је да је кроз Србију прошло преко 500.000 миграната и оценио да је наша земља једина у окружењу која према њима поступа у складу са свим конвенцијама и правилима када је безбедност грађана у питању.

То, према његовим речима, значи да сви мигранти на уласку у Србију пролазе кроз безбедоносне провере, здравствене прегледе, уз регистровање које подразумева узимање биометријских података и увођење "у базу".

Откуп зграде Дома војске у Суботици

У присуству министра Гашића, градоначелник Суботице Јене Маглаи и директор Републичке дирекције за имовину Јован Воркапић потписали су уговор по којем ће Град Суботица за више од три милиона евра откупити Дом Војске у центру града.

Министар Гашић је истакао задовољство што објекти Војске Србије, за које је оценио да "стоје годинама", почињу да прелазе у власништво локалних самоуправа, што им омогућава значајније инвестиције.

Прецизирао је да Дом Војске у Србији налази на плацу од 8,75 ари и има више од 5.000 квадрата, те да је потписани уговор вредан три милиона и 117.000 евра које ће Град Суботици платити Војсци Србије у наредних 60 месеци.

"Обећали смо прошли пут, када смо потписивали уговор за Касарну 'Коста Нађ', да ће то бити у децембру, али ево извините што смо мало пожурили. И Војска Србије и Дирекција за имовину постају све бржи у доношењу својих одлука и експедитивнији у својим пословима", навео је Гашић.

Градоначелник Суботице Јене Маглаи оценио је данашње потписивање као велики дан за Суботицу јер је овим заокружен откуп војне имовине у граду, рекавши да је Дом војске, здање у самом центру, на ексклузивној локацији, битан за будућност града.

"Мислим да је од изузетног значаја да коначно прелази у власништво града и грађана Суботице. Са овим увећавамо имовину града Суботице, а нама ће бити да је ставимо у функцију и сачувамо за будуће генерације", рекао је Маглаи.

Додао је да ће у први мах у Дом војске бити пресељен ансамбл Народног позоришта, где ће се налази њихов простор за припрему и увежбавање представа, чиме ће град уштедети 50.000 евра годишње.

Двоје потписиника су пре мање од месец дана потписали уговор о откупу Касарне "Коста Нађ", такође за око три милиона евра, док је пре неколико година откупљена и касарна "Петар Драпшин".

Представници војног врха о стању у систему одбране 

На заједничкој седници колегијума министра одбране и начелника Генералштаба ВС у касарни "Бачка" у гарнизону Бачка Топола размотрени су реализовани задаци и сагледано је актуелно стање у систему одбране.

Размотрени су реализовани задаци у овој години од посебног значаја за унапређење оперативних и функционалних способности ВС и побољшање услова живота и рада у њој, а усвојено је и Министарско упутство за наредну годину, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Представници војног врха разговарали су о развоју и опремању, као и о пројектованом буџету за 2016.годину.

Након седнице организован је обилазак касарне током којег су челни људи система одбране упознати са размештајем јединица, а представљен им је и процес извођења обуке, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару