Стигло 18 приговора на листе кандидата за јавне тужиоце

Рок за подношење приговора на привремене листе кандидата за јавне тужиоце у Србији, које је саставило Државно веће тужилаца, формално је истекао у понедељак у поноћ, а до данас је ДВТ примио 18 приговора.

ДВТ чека и евентуалне приговоре који треба да стигну поштом а који су предати до истека формалног рока, односно у подељак у поноћ.

Након тога, ДВТ ће донети одлуку о приговорима и утврдити коначну ранг листу кандидата за јавне тужиоце која ће бити предложена Влади Србије, рекао је члан ДВТ-а Бранко Стаменковић новинарима у Палати Србија.

Закон и подзаконски акти не предвиђају рокове за одлучивање ДВТ о приговорима али је Веће свесно важности ових избора и тога да мандати јавних тужилаца који су претходно изабрани на шест година истичу 31. децембра ове године, напоменуо је Стаменковић.

Зато је, како је навео, неопходно предложити - колико је то раније могуће, кандидате органима даље надлежним за избор јавних тужилаца (Влада и Скупштина) да би 1. јануара 2016. године могли да имамо јавне тужиоце.

Према привременој листи кандидата за тужиоца за организовани криминал са које ће Влада Србије једног или више њих предложити Народној скупштини за избор, налазе се актуелни тужилац Миљко Радисављевић и још три кандидата.

На тој листи ДВТ-а највиши број од 70 поена за стручност, оспособљеност и програм рада, са Радисављевићем дели адвокат из Чачка Младен Ненадић, док је некадашњи тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Томислав Килибарда добио 69,4 поена а Соња Милићевић 54 поена.

На ранг-листи кандидата за тужиоца за ратне злочине налази се шет кандидата.

То су Снежана Станојковић и Дејан Терзић са највишим бројем од 70 поена, затим Ђорђе Остојић 69,2 поена, Милан Петровић са 67,8 поена, Мирољуб Виторовић са 64,8 поена и Соња Милићевић 57,6 поена.

Државно веће тужилаца је на свом сајту објавило и листе кандидата за 25 виших и 58 основних јавних тужилаштава.

Према Закону о јавном тужилаштву, јавног тужиоца, на предлог Владе, бира Народна скупштина на период од шест година, и он може бити поново биран.

Влада Народној скупштини може да предложи једног или више кандидата за избор на функцију јавног тужиоца.

Влада кандидате предлаже са листе коју је утврдило Државно веће тужилаца.

Пема подацима ДВТ-а, на оглас за избор укупно 85 јавних туžилаца у Републици, јавило се укупно 252 кандидата.

Током поступка предлагања кандидата петочлана Комисија ДВТ је утврђивала стручност и оспособљеност кандидата, саставила ранг-листу кандидата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару