"Буџет и састав ВСС кључни за независност правосуђа"

Пренос буџетских надлежности на Високи савет судства и Државно веће тужилаца, као и измена правила за састав тих органа, кључни су за независност правосуђа од политичких утицаја, оценио је шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт рекао је приликом обележавања почетка спровођења Твининг пројекта - Јачање капацитета ВСС и ДВТ у Палати Србија, да је то кључно за остваривање независности Савета па самим тим и правосуђа од било каквих утицаја политике.

Према његовим речима, Савети у ти који треба да одрже поверење јавности у правосуђе, и који морају да предузимају кораке да би се обезбедио напредак.

"Грађани очекују да се квалитет и ефикасност подигну на ниво да се судије и тужиоци ефикасно и независно старају о њиховим правима", нагласио је Давенпорт који очекује у наредном периоду конкретне резултате који ће омогућити да се, како је навео, констатује стварни и мерљиви напредак у предстојећим преговорима Србије са ЕУ.

Главни циљ Твининг пројетка, према његовим речима, јесте јачање капацитета савета у кључним обласнима као што су вредновање рада и напредовање судија, јавних тужилаца, спровођење дисциплинских поступака.

Твининг пројекат Евроспке уније, вредан два милиона евра, омогући ће преношење добре праксе, искуства и стручног знања шпанских и грчких правосудних система на ВСС и ДВТ, поводом усаглашавања српских прописа са правним тековинама ЕУ.

Овај пројекат, има за циљ да допринесе напретку у области организационе структуре и пословних процедура ВСС и ДВТ које су значајне за вршење дужности тих највиших судских и тужилачких органа.

Такође треба да допринесе јачању њихових капацитета ради бољег извршавања специфичних административних задата какао што су стратешко и буџетско планирање, управљање пројектима и интерна ревизија.

Помоћник министра правде Чедомир Бацковић оценио је да је независност правосуђа круцијална за учвршћивање владавине права и побољшање инвестиционе климе, јер страни и домаћи очекују ниво правне сигурности.

Изразио је велика очекивања од Твининг пројекта, чија је, како је навео, суштина да шпански и грчки партнери пренесу искуства из својих судских и тужилачких тела на српске правосудне органе.

Председник ВСС и Врхоног касационг суда Драгомир Милојевић такође је поздравио скуп истичући важност јачања правосудног сектора, као кључног за процес прикључивања Србије ЕУ.

Скупу су се обратили и амбасадори Шпаније и Грчке у Србији Мигуел Фуертес Суарез и Константинос Икономидис.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару