Читај ми!

Јанковић: Недовољна подршка деци жртвама сексуалног злостављања

У Србији ни законска регулатива, ни пракса заштите нису на одговарајућем нивоу, а подршка жртвама је недовољна, упозорио је Заштитник грађана Саша Јанковић поводом Европског дана заштите деце од сексуалног искоришћавања и сексуалног злостављања.

Саша Јанковић је Министарству правде у два наврата упутио Иницијативу за измене и допуне Кривичног законика у циљу његовог усаглашавања са Конвенцијом Савета Европе о заштити деце од сексуалног искоришћавања и сексуалног злостављања.

Ти предлози су делимично усвојени доношењем Закона о посебним мерама за спречавање вршења кривичних дела против полне слободе према малолетним лицима ("Маријин закон").

"Одредбе Кривичног законика, међутим, и даље нису измењене у складу са предлозима омбудсмана, иако је Кривични закон током претходних година мењан више пута", наведено је у саопштењу канцеларије Омбудсмана.

Надлежни органи у највећем броју случајева су поступали према препорукама и мишљењима Заштитника грађана упућеним поводом случајева сексуалног злостављања деце и отклањали уочене пропусте.

"Надлежно Министарство правде, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања као и судови, међутим нису довољно уважили мишљење Заштитника грађана о бољој и ефикасној заштити деце жртава од секундарне трауматизације током судских и других поступака", наведено је у саопштењу.

Поздрављајући промене у законодавном оквиру, посебно доношење "Маријиног закона", Заштитник грађана подсећа да сексуално злостављање и сексуално искоришћавање деце захтева посебан приступ деци жртвама, како би се обезбедило рано откривање, брзо спречавање злостављања и успешна рехабилитација детета, а спречила дететова поновљена трауматизација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару