Читај ми!

Лончар: Све здравствене установе биће сређене

Министар здравља Златибор Лончар истиче да ће све болнице и здравствене установе у Србији бити сређене, након што је Влада донела одлуку да обезбеди новчана средства за то.

Mинистар здравља је подсетио да је Влада јутрос донела одлуку да одвоји средства у најбржем могућем року да се све болнице, здравствене установе у Србији и домови здравља.

Упитан колико ће бити средстава издвојено, Лончар је рекао да се подаци скупљају са терена, али да по прорачуну који сад има, нешто мање од милијарду динара биће издвојено да се изведу радови.

Министар здравља је након обиласка прве хируршке клинике КЦС новинарима рекао да се не ради само о кречењу, већ и о уређивању санитарних чворова.

Према његовом мишљењу, то је изузетно битна ствар за целу Србију и зато је одлучено да се најхитније уради, али и да се обезбеди несметани рад за кречење и замене које су неопходне у санитарним чворовима.

"То је оно што Србија жели. Више од 20 година није улагано и обнављано, али после 20, 30 година коначно је донета одлука и препознао се проблем који ће бити решен", навео је Лончар.

Навео је да ће се кренути прво од свих болница и додао да ће се наћи решење и за све домове здравља, објашњавајући да ће средства издвојити влада.

Према његовим речима, зато ће се наћи решење како да та средства заврше и у домовима здравља, а не на неким другим местима.

"Наш циљ је да направимо болнице, да миришу на чисто", рекао је Лончар, захваливши се премијеру Србије за решење тог проблема.

Лончар је обишао Прву хируршку клинику КЦС-а у пратњи директора КЦС Милике Ашанина и директора Клинике за дигестивну хирургију Велимира Марковића.

Ашанин је навео да су са радошћу примили велику вест за све болнице у Србији и Клинички центар изразивши наду да ће тај велики пројекат бити завршен на задовољство свих.

"Нама је још пре три године било јасно да не треба да чекамо и да држава није била у могућности, тада, да издвоји овилика средства. Кренули смо са великим реновирањем, адаптирањем простора и набавком опреме прво Ургентном центру", рекао је Ашанин.

Према његовим речима, доста је урађено и на Клиници за урологију, ГАК-у.

"Већ је доста тога је за ове три године урађено тако да ће нам ова средства наменски доћи. Знаћемо плански где да их утрошимо и наравно сами смо свесни да не може и не треба да све држава ради за нас", навео је Ашанин.

Као директори организационих јединица смо у обавези да се сами сналазимо пре свега из самих средстава Клиничког центра Србије, а онда и донација, рекао је Ашанин.

"Meдицинско особље неће бити отпуштено"

Златибор Лоначар је рекао да међу медицинским особљем, лекарима и сестрама, отпуштања неће бити, те да је тема вишак немедицинског особља. 

"Медицинско особље није тема уопште. Нека се то зна и немојте наседати на наслове који излазе, јер они нису утемељени'', рекао је Лончар новинарима додајући да још није одрађен састанак са ММФ-ом.

На констатацију да су се појавили подаци да ће у процесу рационализације Министарство здравља проћи најгоре, Лончар је истакао да написи у медијима могу да буди какви год хоће и да свако може да пише шта год хоће.

''Ми сутра разговарамо са ММФ-ом, још нисмо договорили. Према томе, нема разлога уопште за бригу. Оно што вам сада тврдим - медицинско особље, лекари, медицинске сестре се неће отпуштати'', рекао је Лончар.

Министар здравља је објаснио да постоји више од 23 одсто немедицинског особља, а стандард је да имамо 10 одсто.

"То је оно чега ћемо се ми решити, што је вишак у здравству. Медицинско особље мора да остане", рекао је Лончар.

Када је реч о стоматолозима, министар је рекао да су они део проблема и додао да ће се на основу стратегије видети колико је неопходно стоматолога, колико њих ће остати да ради, а док ће остали бити регулисани по програму.

Лончар је навео и да они који су неопходнми за функционисање здравственог система остају да раде док се не нађе за њих замена, посебно по мањим срединама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи