Семинар политиколога, две деценије од Дејтонског споразума

Декан Факултета политичких наука Драган Р. Симић отворио је девети Регионални семинар политиколога, чија је тема "20 година од Дејтонског споразума: трајни мир или трајни изазови?". Привилегија је бити међу младим и паметним људима који ће расправљати о важним темама које се тичу достигнућа Дејтонског споразума, рекао је Симић.

Декан је посебно поздравио госте са факултета из региона и додао да је важно да сви заједно разговарамо о темама које се непосредно тичу свих нас на Балкану.

"Одавно нисам видео овако промишљено састављен дневни ред, поготово не на овакву тему. Овде ћемо покушати да сагледамо одговоре на питање свих питања - да ли је Дејтонски споразум донео трајни мир или је поставио семе будућих сукоба? Ово питање је посебно важно пошто се не тиче само нас стручњака већ и свих људи на Балкану", нагласио је Симић.

Подвукао је да ће се током трајања Семинара између осталог анализирати и дешавања пре постизања мира, али и извештавање и деловање медија у време ратних дешавања.

Декан се посебно захвалио организаторима и честитао им на успешном и континуираном раду, што потврђује чињеница да се Семинар одржава већ девету годину.

Милан Крстић, представник Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе навео је да се тема Семинара сама интуитивно наметнула, јер је ове године тачно 20 година од Дејтонског мировног споразума, и додао да су организатори покушали да обухвате све аспекте који датирају из тог периода, а који и даље покрећу друштвене процесе у региону.

"Ова тема је и данас врло актуелна. Сматрамо да је историју потребно сагледати из што више неутралнијих углова, и зато је овај Регионални семинар најбоље место и прилика да дођемо до неког заједничког, макар минималног схватања овог врло важног историјског догађаја. Дејтон је и даље политички врло релевантан, није само политички чинилац већ и безбедносни, али је теоријски релевантан и битан је симбол успешног достизања решења на Балкану", овим речима Милан Крстић је објаснио зашто је ова тема од великог значаја за полемику међу младим политиколозима.

Организатори семинара који се од 30. октобра до 02. новембра одржава на Сребрном језеру су Центар за друштвени дијалог и региналне иницијативе и Факултет плитичких наука у Београду, а уз подршку Амбасаде САД-а у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару