Читај ми!

Кубанске вакцине стигле у Србију, тестирања од понедељка

Кубанске вакцине "Cimavax EGF" које се користе као терапија за карцином плућа стигле су у Србију. Тестирања и одабир пацијената крећу од понедељка, рекао је министар здравља Златибор Лончар, истакавши да ће вакцине бити бесплатне и на добровољној бази.

Меморандум између Инсистута ЦИМАБ и Института "Торлак" о набавци 1.680 јединица лека који се користи у терапији код оболелих од карцинома плућа потписан је 1. октобра.

Министар здравља Златибор Лончар је на конференцији за новинаре рекао да се у наредних 10 до 15 дана, кад прође период тестирања и одабира пацијената, очекује долазак лекара са Кубе, који ће пратити пацијенте и примену вакцина "Cimavax EFG".

Тестирање и одабир пацијента ће се обављати на Клиници за пулмологију Клиничког центра Србије, КБЦ Бежанијска коса и Институту за плуће болести у Сремској Каменици.

"Од понедељка сви заинтересовани пацијети могу да се јаве наведеним болницама и тако започну процедуру. Изаћи ћемо у сусрет свима који желе и испуњавају услове да добију вакцине", рекао је Лончар и подвукао да је добра вест што се на Куби показало да та вакцина у терминалној фази продужава живот од две до пет година.

Министар је истакао да ће вакцине бити апсолутно бесплатне и да нема разлога да се било коме нуди новац за њих, те нагласио да је најтежи корак било да вакцина стигне у Србију, односно да се потпише уговор.

"Желимо да помогнемо и нашим људима, али и људима из региона, јер је интересовање невероватно. Гледамо да нађемо начин да и они дођу до вакцина, јер не можемо да их приуштимо онима који нису наши осигураници, али наћи ћемо начин да они те вакцине могу да узму у Торлаку и да учествују у студијама које ће се радити у Србији", рекао је Лончар.

Лек ће бити примењиван на пацијентима који имају четврти стадијум болести, за који се прогнозира још шест месеци живота, речено је на конференцији.

У Србији, како је речено, годишње од карцинома плућа оболи 6.000 људи, а код 1.100 њих се утврди четврта фаза те болести.

Министар здравља рекао је и да ће највероватније компанија "Хемофарм" бити заступник тог лека.

Министар Лончар је рекао да није интерес да се Институт Торлак обогати, већ да помогне људима, а директорка тог института Вера Стоиљковић да је то национална институција, да ради за своју државу, здравство и пацијенте и да се труди да обезбеди све могућности за лечење грађана и осигураника.

"Производимо своје и дистрибуирамо иностране вакцине, па тако и ове", рекла је Стоиљковић, изразивши наду да ће сарадња са произвођачем кубанских вакцина бити унапређена.

О контраиндикацијама је говорио директор Института за плућне болести Војводине Бранислав Перин, који је рекао да та вакцина може имати последице као и све друге вакцине, попут повишене температуре, грознице, црвенила, те да за сад не постоје класичне контраиндикације.

Меморандум између Института ЦИМАБ и Института "Торлак" о набавци 1.680 јединица лека, који се користи у терапији код оболелих од карцинома плућа, потписан је у октобру.

На тај начин је реализован договор који је постигнут у мају приликом посете делегације Србије Куби, коју је предводио председник Србије Томислав Николић, а у којој је био и министар здравља Златибор Лончар.

Обезбеђене количине лека су довољне за спровођење комплетне терапије за 30 оболелих, која ће се у нашој земљи користити као клиничка студија, јер лек још није регистрован у Србији, нити у ЕУ.

Лончар је рекао и да је та вакцина била приоритет, а да је следећи лек на чијем ће се доласку у Србију радити - лек за дијабетесно стопало.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару