Клостридија код пет пацијената ћупријске болнице, двоје у тешком стању

Бактерија клостридија до сада је изолована код пет пацијената ћупријске Опште болнице, од којих су двоје у тешком стању, а новооболелих нема, каже председник Републичке стручне комисије за заразне болести Мијомир Пелемиш.

Мијомир Пелемиш је новинарима каже да је бактерија изолована код пет пацијената, од којих троје имају доказану инфекцију, а код двоје се сумња на постојање инфекције.

"Од троје оболелих, двоје су у веома тешком стању због њихових тешких хроничних болести, а двоје пацијената код којих се сумња на инфекцију, су у веома добром стању", рекао је Пелемиш.

Након дијагностификовања клостридије, одељење ортопедије Опште болнице у Ћуприји је испражњено, дезинфиковано и затворено док се не изврше предложене мере.

Пелемиш каже да то одељење тренутно не прима пацијенте и да нема пацијената све док се не изврше све неопходне мере. Додаје да клостридија нема везе са чињеницом да је и центар за хемодијализу ћупријске болнице затворен због присуства бактерија у води за дијализу.

"То је наишло у врло незгодном тренутку и нема везе са клостридијом. Завод за јавно здравље је пронашао неке бактерије и затражили су да се овде више не ради хемодијализа. Важно је рећи да нико од пацијената није угрожен и сви су збринути у околним центрима за дијализу, као што су Крушевац и Свилајнац", рекао је председник Републичке комисије.

Како је навео, инфекције клостридијом се у Србији јављају од 1978. године, али се током последњих пет година повећао број оболелих "јер је бактерија постала отпорнија на лекове, а хигијенски услови лошији".

Пацијенткиња Драгица Павличевић (52) умрла је у ћупријској болници након операције скочног зглоба. Код ње је била изолована клостридија али ће се тек након обдукције знати да ли је умрла од последица те бактерије.

И поред најаве да ће се данас знати резултати обдукције, надлежне установе, као ни Министарство здравља још увек се нису огласили по том питању.

Министар здравља Златибор Лончар донео је одлуку о смени вршиоца дужности директора Опште болнице у Ћуприји Марка Илића, због пропуста у раду и организацији рада које су довеле до појаве инфекције у овој здравственој установи.

Лончар је овластио инфектолога Мијомира Пелемиша да преузме контролу рада запослених, као и да стручно помогне у спровођењу мера за спречавање ширења ове инфекције.

Директор ћупријског Комуналног предузећа Миодраг Јовановић рекао је да је према последњим анализама Завода за јавно здравље, вода из градског водовода хемијски и бактериолошки исправна за пиће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару