Читај ми!

Како препознaти економске мигранте

Међу хиљадама Сиријаца и Ирачана који беже од рата, крију се и они који у Европу долазе због бољег живота. Европска унија захтева да се економски мигранти идентификују на почетку избегличке руте и врате у земље порекла. Србија је, поручују из ресорног министарства, спремна да преузме ту обавезу.

До Србије мигранте деле две европске државе. Према договору из Брисела, Грчка ће као прва земља уласка, бити у обавези да утврди ко од њих бежи због рата, а ко због новца. Они који су се скоро домогли коначног одредишта кажу да на таква питања нису одговарали.

У случају да Србија буде одвајала оне који настављају пут од оних који ће бити враћени у земљу порекла, спремни су прихватни центри у Прешеву и Бујановцу, кажу у ресорном министарству.

Процес идентификације, међутим, отежава чињеница да већина миграната нема ниједан документ.

"Веома је тешко објаснити односно утврдити ко је неки човек. На основу којих докумената ви то можете да утврдите? Свако може да дође, да вам каже да је избеглица из Сирије, или да је рођен у Мосулу и по правилу су рођени 1. јануара, и зову се Мухамед", каже Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Због тога је план из Брисела изводљив једино ако га подједнако примењују све земље на избегличкој рути, објашњавају стручњаци. Проблем је што многе од њих немају потребне капацитете.

"Оно што је сада тренутна ситуација, која се не може тако брзо изменити, јесте да ми имамо један транзит који константо траје, који заправо подразумева пропуштање свих и биће потребно време ако желите да успоставите неку врсту система који је ланчан", каже Владимир Петронијевић, директор "Групе 484".

У супротном, постоји опасност да се већи број миграната задржи на територији само једне државе. Осим успореног процеса регистрације, томе ће допринети и лоши временски услови.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару