Читај ми!

Tужилаштво: Случај пада хеликоптера још у предистражној фази

Седам месеци после пада хеликоптера у којем је страдало седам особа, изречене су прве пресуде, којима су неправоснажно дисциплински кажњени генерал-мајор Ранко Живак и бригадни генерал Предраг Бандић. У Вишем тужилаштву кажу за РТС да је предмет који се бави падом хеликоптера и даље у предистражној фази.

Поступак пред Војним дисциплинским судом био је затворен за јавност. Пресуда је саопштена прошле недеље, а генерали на ту одлуку могу да се жале.

 

Генерал-мајор Ранко Живак оглашен је кривим због дисциплинског преступа пропуштања радње на коју је лице у служби овлашћено ради спречавања незаконитости или штете, иситче се у саопштењу Министарства одбране.

За исти преступ, као и за прекорачење службеног овлашћења, оглашен је кривим и бригадни генерал Предраг Бандић. Окривљеним генералима изречена је дисциплинска казна забране унапређења у виши чин или напредовања на виши положај, генералу Живаку у трајању од једне године, а генералу Бандићу у трајању од две године, наводи Министарство одбране.

У Министарству одбране кажу да не могу да коментаришу одлуке војнодисциплинског суда. Моле медије да се суздрже од сензационализма.

"Војни дисциплински суд донео је првостепену пресуду која још увек није правоснажна и односи се на повреду војне дисциплине, војних прописа који су у складу са правилом службе", каже портпарол министарства Јован Кривокапић и истиче да се не разматра крвична одговорност.

У раније објављеном извештају Војне комисије наводи се да је основни узрок удеса људски фактор, а другостепени узрок пропусти у планирању, организацији и руковођењу летом. Комисија је саопштила да одговорност за удес сноси вођа посаде хеликоптера, а део одговорности други пилот, летач техничар и командант 204. ваздухопловне бригаде. Падом хеликоптера бави се и београдско Више тужилаштво.

У Вишем тужилаштву кажу за РТС да је предмет који се бави падом хеликоптера и даље у предистражној фази и додају да још прикупљају информације и анализирају оно што је до сад прикупљено.

У Тужилшатву објашњавају да је још рано говорити о евентуалном постојању кривичног дела и осумњичених с обзиром на то да предистражни поступак још није завршен.

Посада хеликоптера је превозила животно угрожену бебу из Новог Пазара, јер је пут Рашка - Краљево због одрона био блокиран. У покушају да слети, хеликоптер је пао у близини београдског аеродрома. Због личне храбрости и самопрегора у спасавању људских живота, златном медаљом за храброст Милош Обилић постхумно су одликовани мајор Омер Мехић, капетан Милован Ђукарић, заставници Небојша Драјић и Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић и медицински техничар Мирослав Веселиновић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару