Читај ми!

КРИК: Документа демантују Синишу Малог

Мрежа за истраживање криминала и корупције (КРИК) објавила је документа за која тврди да показују да је градоначелник Београда Синиша Мали и после ступања на ту јавну функцију остао директор офшор фирми са Девичанских острва и да је потписивао документа у вези са куповином станова.

Те документе су новинари КРИК-а преузели из бугарског Трговинског регистра са званичним печатом и потписом службеника регистра као потврдом њихове валидности, објашњава се у саопштењу Мреже за истраживање криминала и корупције, преноси Фонет.

Поводом навода о куповини 24 стана на бугарском приморју, Мали је на конференцији за новинаре у среду потврдио је да је био директор офшор фирми које су куповале станове 2011. и 2012. године, али да са тим фирмама од тада нема никакве везе.

Синиша Мали је подсетио да је градски функционер постао у новембру 2013. године, док је решење из фебруара 2015. које је КРИК објавио назвао фалсификатом.

У саопштењу КРИК, међутим, наводи да оверена документа, која је данас добио захваљујући порталу Бивол.бг, показују супротно.

Како се истиче, КРИК је из бугарског регистра узео оверену документацију за фирму "Brigham Holding & Finance Inc." са Британских Девичанских Острва која показује да се Мали још званично води као директор те компаније.

Ту је и решење из 2014. које је потписао као директор те офшор фирме, стоји у саопштењу КРИК-а.

Редакција је објавила и видео који показује да се једноставном претрагом сајта званичног Бугарског пословног регистра може наћи решење из фебруара 2015. за које Мали тврди да је фалсификат.

Даље, Мрежа за истраживање криминала и корупције наводи да је Мали на конференцији за новинаре показао новинарима неколико докумената, али да она не оспоравају истинитост приче КРИК-а.

Документа која је Мали дао новинарима нису оверена, а решење из марта 2015. које, како он тврди, постоји у бугарском регистру, како се напомиње у саопштењу, новинари КРИК-а нису пронашли увидом у комплетну документацију која се односи на те компаније.

Тај документ, наводно, говори да је директорка и власница офшор фирми адвокатица Ана Иванова Панајотова, додаје се у саопштењу, али се наводи да је Мали њој још 2012. дао пуномоћје, што показују званична документа која је нализирао КРИК.

Мали је Панајотову овластио да у његово име потписује и припрема пословну документацију, као и да га заступа у пословима који се тичу подношења папира за пословни регистар, прецизира се у саопштењу КРИК-а.

Панајотова је, такође наводи КРИК, подносила документацију и за Срђана Дабића, бившег директора "Лукоила", од кога је Мали купио станове.

Према ставу КРИК-а, нејасно је како се сада та адвокатица појављује као власница офшор компанија које поседују станове.

Градоначелник је новинарима поделио и изјаве Панајотове и бугарског преводиоца које наводно показују да он није директор офшор фирми, подсећа КРИК и напомиње да ниједна изјава није оверена и због тога није званичан документ.

У комплетној архиви докумената фирми повезаних са Малим, у току 2013. и 2014. када је обављао јавну функцију саветника првог потпредседника владе Александра Вучића и градоначелника Београда, како наводи КРИК, поднето је више докумената са његовим потписом.

Нека од тих докумената немају датум, али је у званичном регистру наведено када су тачно поднета, објшњава КРИК.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару