Читај ми!

НУНС и НДНВ: СПЦ позива на линч наших чланова

Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине оценили су да је Српска православна црква, односно Епархија бачка, саопштењем под називом "Прави циљеви напада НДНВ на Иринеја и РТС" показала непријатељство према слободи говора и мишљења и позвала на линч Динка Грухоњића и Недима Сејдиновића, који раде у том удружењу.

Новинарска удружења су навела у саопштењу да је СПЦ, "језиком и више него непримереним једној верској институцији, деловање НДНВ, Грухоњића и Сејдиновића, по методу из деведесетих, окарактерисала као непријатељско и антидржавно, уз отворене или прикривене претње", преноси Бета.

НУНС и НДНВ су додали да је СПЦ у тексту прво погрешно написала презиме Грухоњића, а затим га назвала и "Сабахудин", што према њиховом мишљењу представља "националистичку денунацијацију".

"Ова измишљотина се првобитно појавила на неонацистичком сајту Стормфронт уз позиве на обрачун са њим као 'непријатељем српства', а то је више него забрињавајуће", саопштили су НДНВ и НУНС.

Удружења су навела да је СПЦ изнела и друге нетачне информације у "намери да у што већој мери искористи свој политички и друштвени утицај за обрачун са неистомишљеницима и критичарима њеног деловања".

СПЦ је саопштење издала као реакцију на Независно друштво новинара Војводине које је затражило од Регулаторног тела за електронске медије и надлежних државних органа, да реагују на говор мржње и хушкање на рат у емисији "Упитник", која је емитована на Радио-телевизији Србије.

Како је НДНВ тада навео, у емисији на тему "Унеско: Чији су српски Дечани?", владика СПЦ Иринеј Буловић је "ширио мржњу, позивао на крвопролиће и понижавао албански народ", а водитељка Оливера Јовићевић није реаговала на то, већ је ширењем стереотипа, неистина и полуистина "доливала уље на ватру".

"Иринеј Буловић је у овој емисији установио да су Албанци били 'нешколована дивља племена док их Тито није школовао' и да 'не постоје албански споменици културе'. Он је такође грађане албанске националности поредио с припадницима терористичке Исламске државе и призивао интервенцију српске војске и полиције на Косову", саопштио је јуче НДНВ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару