Читај ми!

"Жене у црном" организовале мировну акцију

Активисти невладине организације "Жене у црном" организовале су у центру Београда мировну акцију "Никада нећемо заборавити злочин у Сјеверину".

Акција је одржана у Кнез Михаиловој улици испред некадашњег ресторана "Руски ца"р, а активисте те невладине организације обезбеђивале су јаке полицијске снаге, преноси Бета.

Активиста "Жена у црном" Милош Урошевић је рекао да је циљ акције да се подсети на висок степен некажњивости када су у питању наредбодавци и планери овог злочина.

"Желимо да подсетимо да су за овај злочин осуђена само четири лица, двојица у одсуству, а двојица на затворске казне, као и на пропуст Хашког трибунала који је заборавио да у оптужнице за Милана и Средоја Лукића уврсти отмицу у Сјеверину и отмицу у Штрпцима. Желимо да подсетимо да је Србија донела Закон о цивилним жртвама рата, који је дискриминаторски зато што Сјеверинске жртве немају статус цивилних жртава рата под изговором да се злочин није десио на територији Србије, односно да Србија није била у рату", рекао је Урошевић.

На питање да прокоментарише јако полицијско обезбеђење скупа, Урошевић је рекао да "висок степен милитаризације" уличних акција "Жена у црном" "показује неспремност друштва у Србији да се суочи са организованим злочинима из прошлости".

"Данашња политичка елита у Србији није била неми посматрач током ратова деведесетих. Они су били аквни учесници. Они стварају ту атмосферу у којој желе да поруче како смо ми непожељни и како злочини из прошлости треба да буду заборављени, како Србија треба да се окрене будућности, односно евероатланским инеграцијама, али без прављења биланса злочина из прошлости", рекао је Урошевић.

Подсетио је да је 22. октобра 1992. године у месту Миоче српска војна формација Осветници која је деловала у резервном саставу Вишеградске бригаде Војске Републике Српске отела из аутобуса који је саобраћао од Прибоја до Руда 16 путника бошњачке националности који су били држављани Србије.

Активисти "Жена у црном" данас ће у месту Миоче присуствовати комерацији и откривању спомен-обележја жртвама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару