Читај ми!

Шта чека возаче са затамњеним стаклима

Возачи ће приликом техничког прегледа возила морати да имају атест за тамне фолије које су ставили на стакла. Уколико немају атест, мораће да их скину. Поновно стављање фолија је скупа и компликована процедура, а цео процес може да кошта од 200 до чак 400 евра. Ово је део примене нових правилника о стандардизацији возила, који доприноси безбедности саобраћаја.

Фолијама, бар како су до сада постављане, изгледа да је озвонило. И даље се може затамнити 100 одсто задњег дела аутомобила, оба задња стакла и задње ветробранско стакло које се може и префарбати, али се возачева и сувозачева страна могу затамнити 30 одсто што ће се проверавати у овлашћеним лабораторијама.

Међутим, питање је да ли ће стакла аутомобила на који су залепљене те фолије проћи испитивање.

"Моја препорука је да се пре намештања добро распитају, тачније да виде да ли су фолије атестиране или не, и да ли ће моћи да прођу испитивање о протоку светла како је прописано", каже Милан Божић из Ауто-мото савеза Србије.

У овлашћеним сервисима кажу да имају атесте, али да већина фолија не испуњава нове прописе.

"Скоро сви произвођачи сада имају затамњена стакла, чак и до 15 одсто. Једино решење су фолије које су потпуно прозирне, безбојне, а имају могућност да спрече топлоту", рекао је Душан Новаковић из "Глас сервиса".

Да бисте прошли испитивање, неопходно је да од овлашћеног увозника у Србији добијете сагласност за лепљење фолија на стакла вашег аутомобила. Неки представници произвођача ову сагласност дају бесплатно, други наплаћују симболично, а код трећих кошта и више од 100 евра.

За власнике аутомобила марки које немају овлашћеног представника у Србији ово представља велики проблем, пошто практично не могу да добију сагласност произвођача.

"Ми смо донели одлуку да онима који су купили 'шкоду' не наплаћујемо додатно потврду о затамњивању стакала, а остали увозници могу да раде по својој савести", каже Душан Цинцар из салона "Ауточачак Шкода".

Власник аутомобила са затамњеним стаклима који има уређај на плин неће моћи да продужи његов атест док не регулише прописе који се односе на затамњивање стакала. Исто чека оне који имају уграђену куку за вучу.

Аутомобили који немају уписане атесте за додатне преправке биће искључивани из саобраћаја као технички неисправна возила, што такође значи скидање таблица и нове казне.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару