Читај ми!

Чак 85 одсто младих прихватило би да ради на црно

Србија је, уз Македонију и БиХ, земља са највећим бројем незапослених младих људи у региону и више од половине њених младих грађана чека на посао просечно дуже од две године, речено је вечерас на трибини "Зашто (не) одлазимо из Србије".

Скуп на београдском Факултету политичких наука организовао је сајт portalmladi.com, а представница Националне службе за запошљавање Биљана Пејић истакла је да у Србији 90 одсто младих не ради за време студија, преноси Танјуг.

Међу незапосленима је највише оних са средњом стручном школом, рекла је Пејићeва и додала да су последице дуготрајне незапослености и то што се млади, и када коначно нађу посао, запошљавају ван своје струке.

При томе, чак 85 одсто младих прихватило би да ради на црно, рекла је она и истакла да дуго чекање на посао доводи и до пораста миграната.

Министар просвете Срђан Вербић истакао је на трибини да такозвани одлив мозгова није карактеристика само Србије, већ да постоји свугде у свету па и у земаљама попут Швајцарске, чији грађани одлазе да раде, на пример, у САД.

Такође, одлив мозгова постоји и у супротном смеру, јер је прошлогодишња анкета међу запосленима у САД први пут показала да би више од 50 одсто анкетираних запослених навело да би, уколико би имало шансу, ишло у Европу.

"Неке земље неће никога да зауставе да оде, чак их подстичу да иду, али стварају им услове да се врате", рекао је Вербић на трибини у оквиру пројекта Месец младих.

Сматра да Србија треба боље да комуницира са својом дијаспором, како би боље схватила шта су предности, а шта недостаци одласка.

Вербић је истакао и да у проналаску посла треба дати већи значај неформалном образовању и подсетио да, према истраживањима, млади у Србији и даље желе да раде у јавном сектору, иако није ефикасан, па се планирају отпуштања а на снази је мера смањења плата.

Истакавши да одлазак младих у свет није "нужно зло" и да може да допринесе развоју земље, Бојан Белев из Београдске отворене школе истакао је да се у ЕУ мобилност младих препознаје у свим документима.

До 2020. године шансу да бар једно време проведе у иностранству имаће више од пет милиона младих људи, рекао је Белев и указао на податак према којем сваки грађанин Холандије просечно проведе пет година ван своје земље.

Трибина је организована у сарадњи са Европским удружењем студената права, уз подршку Удружења грађана НЕОС.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару