Читај ми!

Раздвајање породица, велика мука на избегличком путу

Раздвајање чланова породица једна је од највећих мука избеглица на путу ка бољем животу. Два полицајца су, тако, наиме пронашла две напуштене бебе у Прешеву, водила рачуна о њима и тражила њихове родитеље.

Полицијски синдикат је упутио писмо државном врху у којем траже да двојица њихових колега буду јавно похваљени и награђени због хуманости. Ранко Попов и Слободан Златановић, наиме, пронашли су две напуштене бебе у Прешеву.

Припадник Жандармерије из Новог Сада, Ранко Попов, на улазу у прихватни камп у Прешеву пронашао је бебу. Девојчица, умотана у ћебе, остављена је уз ограду центра.

"Узео сам је да је смирим. Питао сам присутне избеглице да ли је њихова, негирали су. Задржао сам је и обавестио лекаре који су били ту. Дете је остало још сат времена код мене", каже Попов.

Мајка је оставила бебу, а отишла да се региструје. Тек су се после неколико сати спојиле. Није реткост да се чланови породице раздвоје, а тада се ангажују сви у кампу.

"Дешава се да то траје дан-два, или да дете остане некад дуже а да не знамо где је родитељ, али решавамо све врло брзо", каже Срђан Ристић из Комесаријата за избеглице и миграције.

Различита су искуства миграната на избегличком путу. Највише невоља им, кажу, доноси море. Хамза из Сирије путује са дванаесточланом породицом, између Турске и Грчке, неки чланови његове породице пали су са чамца у море.

"На неколико тренутака сам изгубио породицу, али као да се десило чудо, Бог нам је помогао, испливали су. Звали смо грчку обалску стражу, али нам нико није одговорио", прича Хамза.

Мигрант из Сирије, Овеида, раздвојио се од породице. "У Сирији су остале ћерка и супруга, не знам када ћу моћи поново да их видим", каже Овеида.

На пункту Црвеног крста су фотографије које мигранти остављају, тражећи чланове породице које су изгубили на путу. На улазу у камп су и документа која забораве да понесу.

"Када су одрасли у питању, мање је компликовано, разговарамо са свима и помажемо им. Ако су малолетни углавном немају телефон, ни довољно информација, не могу добро да се изразе јер се боје", објашњава Алаин Габари из УНХЦР-а.

У центру раде и преводиоци за арапски језик, и они помажу да се лакше пронађу чланови породице. УНХЦР, Црвени крст и Комесаријат за избеглице обавесте и колеге у Шиду, да провере да ли су неки од тражених већ отишли тамо.

И даље је из Прешева актуелна рута ка Шиду и Хрватској, а дневно се региструје око 6.000 миграната.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару