Британски фото-репортер: Српска полиција нам је много помогла

Слободни фото-репортер из Велике Британије Фарел Александер Џејмс, кога су припадници хрватске полиције напали на граници са Србијом, каже за "Танјуг" да се инцидент догодио на српској територији, и истиче да је српска полиција била од велике помоћи њему и његовим колегама.

Фарел Александер Џејмс је, детаљно описујући шта се догодило на српско-хрватској граници, рекао да су хрватски полицајци ушли на територију Србије са намером да их претуку што га је, како каже, запањило и чиме су заиста "прешли границу".

"Стајао сам у блату и посматрао гомилу људи блокираних густим кордоном полиције. У једном тренутку сам морао да обришем фото-апарат па сам направио паузу у снимању. Одједном сам иза себе зачуо брзе, тешке кораке и окренувши се, осетио тако снажан ударац да сам пао на земљу", каже Џејмс.

Како каже, особа у тамноплавој униформи стајала је изнад њега и покушавала да му отме фото-апарат који му је висио око врата, давећи га и снажно трзајући апарат, све док га није скинула, а онда га је бацила у ваздух.

Џејмс додаје да је после тога с муком устао и инстинктивно кренуо у потрагу за фото-апаратом, али га је исти униформисани мушкарац ударио у груди и почео да виче на њега.

"Ко је био тај човек? Шта је хтео? Знао сам да је то хрватски полицајац јер је имао црвено-белу шаховницу на униформи, а на леђима натпис на латиници 'Полиција'", објашњава британски фото-репортер.

Џејмс је истакао да се сећа да је поново устао и, пренеражен пошто је схватио да је то хрватски полицајац, стајао паралисан док је његов колега, неколико метара даље, доживљавао исту судбину.

"Хрватски полицајци су напали и сниматеље из Ал Џазире и Франс преса, а све се то догодило на српској територији", каже Џејмс.

Убрзо након тога нестали су и полицајци и фото-апарати, рекао је Џејмс и додао да, када је са колегама опрезно пришао хрватској полицији у покушају да врате опрему, полицајци нису желели ништа ни да потврде ни да порекну, како не би себе довели у невољу.

Озбиљност ситуације британски фото-репортер је, како каже, схватио тек када су њему и колегама пришли српски полицајци.

"Српска полиција је била од велике помоћи, а када се раширила вест о томе шта се догодило, постало је јасно да су заинтересовани да ствар изнесу на чистац", наводи Џејмс.

Потом су га, како објашњава, одвели у станицу пограничне српске полиције где је дао изјаву, а убрзо се ту појавио и његов фото-апарат, блатњав и поломљен, али са неоштећеном меморијском картицом.

"Схватили смо да смо били умешани у међународни дипломатски инцидент, што нам је постало још јасније када смо нешто касније помоћу интернета установили да су сви медији већ известили о томе", каже фото-репортер.

Џејмс наводи да је са колегом напустио полицијску станицу у четири сата ујутру, након чега су, као што су и планирали, прешли границу са Хрватском.

"Српски полицајци су били дивни, учтиви и невероватно ефикасни. Хвала њима и њиховој влади", поручио је британски новинар.

Џејмс са још петорицом колега путује по Европи како би снимили документарац под називом "Негде тамо", о истинитим причама о људима који беже од рата, угњетавања и патњи, о чему се може сазнати више на њиховој Фејсбук страници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару