Читај ми!

"Узбуњивачи најмоћније оружје истине"

Закон о заштити узбуњивача ступио је на снагу у јуну, а Србија је тек пета земља у Европи са тим прописом. То је, многи кажу, један од најјачих механизама у борби против корупције. Амерички адвокат Том Дивајн, који је заступао више од 6.000 узбуњивача, између осталих, полицијског инспектора Серпика који је разоткрио корупцију у Њујоршкој полицији, каже за РТС да су узбуњивачи најмоћније оружје истине.

Том Дивајн је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да су грађани који искористе своје право на слободу говора најмоћније оружје друштва против злоупотребе власти.

Дивајн који је један од највећих светских заштитника узбуњивача своја искуства преноси представницима правосуђа у Србији, будући да их он од 1978. године, када је у Америци донет закон о заштити узбуњивача, брани од одмазде оних против којих сведоче.

Како је за РТС рекао, заштитом узбуњивача у Сједињеним Америчким Државама је повећан повратак новца из проневера које су они зауставили.

"Сваке године су зауставили градњу нуклеарних електрана. Било је несрећа које су се замало десиле док није дошло до исправка покушаја превара. Узбуњивачи су помогли да се уклоне леклови, анестетици од којих је 50.000 Американаца умрло, спречили полицију да одустане од своје одрбане од отмичара авиона када су терористи планирали ударе на америчке престонице", рекао је Дивајн.

Додао је да се у овом тренутку узуњивачи у САД боре против илегалног затварања сирочића који беже од породичног насеља и сексуалног малтретирања у сиротиштима.

Боримо се и против агенције за лекове која плаћа стотине хиљада долара својим доушницима који се баве продајом дроге, рекао је амерички адвокат.

Дивајн, који је заступао више од 6.000 узбуњивача, између осталих, полицијског инспектора Серпика који је разоткрио корупцију у Њујоршкој полицији, истиче да су узбуњивачи најмоћније оружје "јер ништа није моћније од истине".

Говорећи о закону о узбуњивачима у Србији, истиче да тај закон омогућава грађанима да се бране и да бране Србију од институционализоване корупције.

"Већина узбуњивача се бави само проблемима на радном месту, а ово је закон за сваког грађанина који жели да се побуни против злоупотребе власти, а судије морају да примењују овај закон. Ако се то деси, Србија ће постати глобални стандард за слободу говора", рекао је Дивајн.

Истакао је да српски закон штити судије и да оне морају да прођу обуку.

"Све судије које буду пресуђивале у овим случајевима сертификоване су да су прошле курс о слободи говора", рекао је Дивајн и навео да је важно обучавати и узбуњиваче да задрже перспективу и да очекују да ће их третирати као криминалце али да поштују себе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару