Читај ми!

Годишњица ослобођења Београда

Битка за ослобођење Београда или Београдска операција, која је представљала једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату, трајала је од 14. до 20. октобра 1944. године. Јединице Народноослободилачке војске Југославије, под командом генерала Пеке Дапчевића и совјетске Црвене армије, на челу са генералом Владимиром Ждановом, ослободиле су Београд.

Пред ослободиоцима први је попустио одбрамбени прстен код Авале која је 14. октобра била засута ватром више стотина артиљеријских оруђа.

Ослободиоци су у силовитом јуришу дошли до центра Београда, али, пошто су немачке јединице, дословно сваку већу зграду претвориле у утврђење, тешке уличне борбе за коначно ослобођење града потрајале су све до 20. октобра.

Историчари подсећају да су и сами Београђани учествовали у ослобађању града.

"У тај грађански отпор укључују се самоиницијатвно али га организирају београдски комитет, скојевци, организације које су постојале на терену или су биле убациване пре ослобађања. Не треба заборавити да је и равногорски покрет имао своје присталице у Београду и да су они такође активно учествовали у данима ослобођења", рекао је историчар Миле Бјелајац.

Дакле, додао је, оно што је млађима ушло кроз уши и поглед у, на пример, серији "Отписани" би отприлике могло да личи на оно што је био стварни тренутак у Београду.

После 1.300 дана немачке окупације Београд је коначно слободан. Борце су грађане дочекали на улицама.

"Не сме да се заборави 20. октобар, као што не сме да се забрави ни један 1. новембар из 1918. године. Морају да се помињу, само на тај начин, чувајући успомену на жртве, напоре људи који су дали своје животе, можемо се надати да ћемо имати исте такве младе људе, исте такве борце", рекао је Бјелајац.

У борбама за Београд животе је изгубило око 1.000 Црвеноармејаца и 3.000 наших бораца. Немачки губици били су више од 25.000 војника.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару