Читај ми!

Прослава БИА: Циљ да Србија буде безбедна

Бeзбедносно-информативна агенција обележила је 116 година од формирања, а том приликом директор агенције Александар Ђорђевић истакао је да је приоритет службе борба против тероризма и екстремизма. Ђорђевић је поручио да ће та агенција наставити да чини све како би одговорила на безбедносне ризике на свом путу ка циљу који је од оснивања исти – заштитити безбедност Србије, свих грађана, а затим допринети и очувању мира у региону.

Констатујући да данашње време носи специфичне безбедносне изазове, Александар Ђорђевић је на обележавању 116 година од успостављања првог институционалног оквира у безбедносно-обавештајном сектору рекао да је приоритет БИА борба против тероризма и свих инкриминишућих облика и нуспојава које он са собом носи, преноси Танјуг.

"Овај глобални проблем, више него икада раније, представља озбиљну претњу по мир и стабилност у свету, а БИА као цивилна безбедносна структура овог друштва, својим деловањем настоји да правовремено и аналитички сагледа све потенцијалне опасности које овај феномен рефлектује и носи са собом, како у нашем региону, тако и у подручју пре свега европског, али и азијског континента", рекао је Ђорђевић.

Додао је да БИА настоји да својим благовременим информисањем надлежних државних структура допринесе доношењу одлука које су сврсисходне у циљу очувања мира и безбедности, унутар и ван граница Србије.

Према његовим речима, БИА је данас служба која сарађује са скоро свим европским националним безбедносним структурама.

"У фокусу рада наших оперативаца су били борба против тероризма, илегалних миграција, а у сарадњи са нашим старијим братом МУП-ом, тачније службом за борбу против екстремизма и тероризма МУП-а Србије, практично смо иницирали низ поступака који се односе на учешће наших грађана на страним ратиштима, у конкретном случају у Украјини, од којих је један већи део са данашњим даном правоснажно и окончан", навео је Ђорђевић.

Директор БИА је нагласио и да је незаобилазан сегмент у сектору безбедности усавршавање, које агенција обавља кроз интерне курсеве и друге видове едукација, али и кроз међународну сарадњу са европским партнерима.

Додао је и да БИА активно учествује у свим радним групама које је формирала Влада Србије, а у циљу што бољег и ефикаснијег сагледавања потенцијалних опасности.

"Уједно, трудимо се да допринесемо настојањима државе да што пре прође пут европских интеграција, а у томе као агенција имамо и историјских корена, будући да смо историјски и правни следбеник Одељења за поверљиве полицијске послове, које је 1899. формирано по угледу на тадашње тајне полиције Француске и Аустроугарске, које данас припадају заједници европских народа, којој и стремимо", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић се у свом обраћању осврнуо и на то што БИА у опису свог посла понекад задире у људска права, али је напоменуо да се у свом поступању опходи искључиво у сладу са законом.

"Свако поступање БИА има основ у одлукама надлежних органа донетим на бази ЗКП и Закона о БИА, који је усклађен са Уставом. Редовне контроле надлежних одбора Скупштине Србије, али и заштитника грађана, дају ми за право у овој тврдњи", поручио је Ђорђевић.

Подсетио је и да је омбудсман Саша Јанковић, кроз препоруке које је дао, иницирао пар промена у процедурама, што је БИА прихватила и инкорпорирала у своје актуелно поступање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару