Читај ми!

Пијан возач као темпирана бомба

Током викенда на српским путевима догодиле су се 172 саобраћајне несреће у којима је 57 особа теже и лакше повређено, а три особе су изгубиле живот. Подаци полиције са терена говоре да возачи све више и током дана седају за волан под дејством алкохола.

За само недељу дана од почетка акције у читавој Србији регистровано је 1.500 возача који су возили под утицајем алкохола, а овакве и сличне акције саобраћајна полиција ће наставити до краја године.

Пијани возачи, подсећају стручњаци, су темпиране бомбе. Возити пијан је као да сте узели напуњен пиштољ и њиме махали међу пролазницима.

"Возити пијан је потенцијална опасност за све, укључујући и оног који вози. Међутим, за њега нисам толико забринут колико за грађане који не могу да знају да ли је неко алкохолисан, који не могу да се припреме и да избегну саобраћајну несрећу са таквим човеком", истиче Милан Вујанић са Саобраћајног факултета у Београду.

Они који се баве безбедношћу саобраћаја решење виде у сталној едукацији путем медија.

"Оволики број пијаних возача указује да не можемо само возачима да објашњавамо пука правила вожње већ да их мало и брутално освешћујемо које су све последице вожње у пијаном стању", објашањава директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић.  

У МУП-у кажу да је дневна контола алкометром најбољи начин да се заштити од несавесних возача. Подсетимо се недавних случајева у којима су возачи одмах по удесу излазили пијани из возила са више од 3,5 промила у крви. Такви возачи у смрт најчешће одведу невиног.

Нови закон о безбедности саобраћаја треба да донесе одредбу којом би се пијаним возачима трајно одузимало возило чиме би се предупредила могућност понављања грешака, кажу у МУП-у.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару