Апсолутно сиромаштво погађа 628.000 људи у Србији

Европска мрежа против сиромаштва - Србија позвала је Владу Србије и надлежна министарства да смањење сиромаштва поставе као приоритет, јер су њихова истраживања показала да у Србији 628.000 људи живи у апсолутном сиромаштву.

Поводом Међународног дана сиромаштва који се обележава у суботу, 17. октобра, Европска мрежа против сиромаштва - Србија (ЕМПСС) је објавила податке из Анкете о потрошњи сиромашних домаћинстава у 2014. години у Србији. Подаци показују да 8,9 одсто, односно 628.000 људи није могло да се храни по нутриционистичким стандардима дефинисаним за Србију, нити су имали довољно за удео непрехрамбене робе, преноси Бета.

ЕМПСС подсећа да је влада проценила да је самцу довољно 11.340 динара месечно да подмири своје потребе тако да не буде сиромашан. Самохраној мајци са једним дететом потребно је 17.010 динара месечно да живи изван сиромаштва, а брачни пар са двоје деце са 30.618 динара потрошње месечно може да одржава своју породицу изнад линије сиромаштва.

Додаје се да је анкета о приходима и животном стандарду ЕМПСС-а, показала да је 2013. године у Србији у ризику од сиромаштва било 24,6 одсто становника, близу 1,8 милиона људи, што је највећи проценат од свих европских земаља у којима се примењује ова анкета.

"То значи да више од четвртине становништва живи испод стандарда уобичајног за Србију и лако може запасти у сиромаштво", наводе у ЕМПСС-у.

Истиче се да додатно забрињава чињеница да домаћинства која имају бар једног запосленог члана чине чак 36,5 одсто сиромашних домаћинстава у Србији.

"У перспективи ствари стоје још лошије, због вероватног заостајања личне потрошње у догледној будућности, део тога је смањење плата у јавном сектору и пензија, може се очекивати одређено повећање сиромаштва чак и уколико дође до умереног привредног раста", упозорили су у ЕМПСС.

Због лоших показатеља, Европска мрежа против сиромаштва - Србија позивала је Владу Србије, надлежна Министарства и друге релевантне органе јавне управе да "смањење сиромаштва поставе као приоритетни циљ у све развојне стратегије, као и да хитно унапреде политике запошљавања и социјалне заштите и њихову примену, како би се спречило даље осиромашење грађана и остварио одржив развој по мери човека" .

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару