Читај ми!

Адвокати: Грађани ускраћени за квалитетну одбрану

После струковних удружења, стручне јавности, тужилаца, судија, и адвокати критикују Законик о кривичном поступку и јавнотужилачку истрагу која је уведена пре две године. Тврде да су грађани ускраћени за квалитетну одбрану и правично суђење. Зашто се чекало две године и назире ли се могућност измене спорног законика?

Увођењем јавнотужилачке истраге, према којој је за највећи део поступака надлежан тужилац, адвокати, кажу, стављени су у неравноправан положај. Правила доказивања, испитивања сведока, истраге јесу нејасна што их спречава да раде свој посао и заштите права окривљених пред судом.

"Оно што видимо као проблем је што су изузетно увећана овлашћења тужилаца у тужилачкој истрази, где је предвиђено да је истрага тајна, може трајати неодређено дуго а да ни у једном моменту суд не одлучује о оправданости кривичног прогона. На другој страни улога браниоца у тужилачкој истрази је минимизирана", каже Југослав Тинтор из Адвокатске коморе Србије.

А ни они чија је улога максимизирана нису задовољни. Тужиоци понављају старе замерке – нема их довољно, недостају им услови за рад, а и делови закона су нејасни и противречни и трпи правна сигурност.

Горан Илић из Удружења тужилаца Србије каже да постоје норме које предвиђају права окривљеног.

"Али та права нису ефективна, рецимо у истрази окривљени може да прикупља доказе или обави разговор, или његов бранилац са неким ако овај пристане да разговара. Наравно да ћете да разговарате са неким ако тај пристане, за то није потребан Законик о кривичном поступку да то изричито пропише", каже Илић.

Стручна јавност иде и корак даље.

Професор кривичног права Милан Шкулић објашњава да су права која су тим законом дата адвокатима, а која делују као велики напредак, заправо на козметичком нивоу.

Шкулић каже да нови Законик о кривичном поступку уводи нова компликована правила доказа где се пуно очекује од странака.

"Странке износе много доказа, а суд је веома пасиван, заборављају да у великом броју случајева постоји окривљени без браниоца, онда се од човека који није чак ни правник, а често је полуписмен, очекује да потпуно равноправно тобоже правницима изводи своје доказе и папире", наводи Шкулић.

Недостаци су уочени и када је закон писан – пракса их је само потврдила. Зашто се чекало две године? Зато што је закон наметнут, каже струка.

Предлог – како би требало да изгледа нови Законик о кривичном поступку – адвокати ће у сарадњи са колегама из региона написати до средине 2016. Надлежно министарство за сада не намерава да мења суштину Законика, осим евентуално техничких детаља ради усклађивања са другим прописима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару