Читај ми!

Максић: Унапредити програм завештања и трансплантације

Србија треба да унапреди и развије програм завештања и трансплантације органа, рекао је координатор за трансплантацију органа у ВМА Ђоко Максић.

Ђоко Максић је на предавању, којем је присуствовало око 500 младих, рекао да сваки потенцијални давалац органа може да спаси осам живота и да смо сви потенцијални даваоци, али и потенцијални примаоци органа, преноси Танјуг.

На предавању о важности донирању органа одржаном на Криминалистичко-полицијској академији у оквиру кампање "Продужи живот" Свим срцем, Максић је рекао да Србија још није досегла границу потребе друштва у погледу донора на милион становника и у погледу броја трансплантираних пацијената.

"Надлежна министарства, трансплантациони центри и медији много улажу како би се ова акција што више прилбилижила обичном човеку", рекао је Максић.

Како је рекао, програм завештања органа и трасплантације помаже свима, јер смо сви пре примаоци него даваоци органа.

Максић је рекао да се многе земље удружују како би се програм донирања органа унапредио, попут Еуротранспланта који постоји више од 40 година, а коме и Србија тежи.

"Морамо тежити да унапредимо и развијемо овај наш систем и да и ми сутра будемо део једног таквог значајног савеза", рекао је Максић.

Како је навео, има много заблуда у јавности о завештању органа и зато је важно едуковати становништво.

Сузана Ђорђевић из Хемофарм фондације рекла је новинарима да та фондација у сарадњи са Министарством здравља спроводи кампању "Продужи живот" Свим срцем, и да је намера да у наредном периоду буде одржано што више јавних трибина и уличних акција.

"Намера је да што више будемо у контакту са грађанима и тако разрешимо неке мистерије везане за ову тему и срушимо предрасуде, како би једног дана имали 25 донора на милион становника", рекла је Ђорђевићева.

Према њеним речима, у овом тренутку Србија има само два, односно три донора на милиона становника.

Наводећи да Хемофарм фондација брине о здрављу грађана Србије, Ђорђевићева је рекла да се грађани, нажалост, тешко одлучују да потпишу донорску картицу.

Оно што Хемофарм фондација ради, додала је Ђорђевићева, јесте да подигне свест јавности и мотивише грађане да покажу своју хуманост и солидарност како би били у могућности да помогну другима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару