Бебе из збега

Од почетка године у Србији се породило шест мигранткиња. С бебом у наручју одмах настављају пут. Породиљама је важна психолошка подршка коју добијају у болници.

Не постоје прецизни подаци о томе колико је трудница међу избеглицама са Блиског истока, али волонтери и здравствени радници са терена процењују да је свака десета жена у другом стању. У Србији се од почетка године породило њих шест - три у Београду, две у Врању и једна у Зајечару. Поред свих ризика са којима се суочавају, трудноћа додатно отежава њихов пут дуг и по неколико хиљада километара.

Пешачење, спавање на отвореном и лоши временски услови разлог су што трудне мигранткиње у Србију долазе изморене и гладне. Њихова прва адреса након преласка српске границе најчешће су породилишта у Прешеву и Врању.

"Оне су све овде збринуте, дата је адекватна нега и помоћ. Важно им је било да виде како су им бебе, у каквој су кондицији, да ли су добро и после свих тих прегледа и информација које добију обично су избегавале останак у болници", каже др Горан Радојичић, начелник гинеколошког одељења врањске болнице.

И то како би што пре стигле до Западне Европе. Неке бебе су, ипак, биле брже. Тако је један порођај овог лета непланирано почео у парку код београдске аутобуске станице. Завршио се у болници захваљујући волонтерима који су обезбедили преводиоце и правну помоћ.

Јована Винчић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила каже да је то нека базична подршка која је тада потребна самим породиљама.

"Свесни смо и сами шта се дешава и колико је порођај деликатна и стресна ситуација и за мајку, а посебно у сутацији када не познајете обичаје, када не знате где сте, не познајете лекара, тада некако заиста људима значи помоћ некога који је ту са вама", каже Винчић.

Тражиоци азила у Србији имају бесплатну здравствену заштиту. Уколико се избеглице не региструју, полиција и здравствене службе у ванредним ситуацијама попут порођаја, по убрзаној процедури издају потврде. Породиљама је, међутим, од техничке много важнија психолошка подршка коју добијају у болници.

"Ја сам се трудлиа да јој бар неким осмехом, погледом, мимиком дам до знања да ће бити све у реду. Ја нисам могла да јој кажем вербално да се сви трудимо око ње и да ће све бити како она жели. Али сам се трудила да јој дам до знања да је на сигурном и да ћемо јој помоћи", рекла је Зорица Глишић, социјални радник ГАК "Народни фронт".

Маме и новорођенчад од само неколико дана из породилишта крећу у непознато. Настављају пут равноправно са својим сународницима. До коначног циља имају само једну жељу - добро здравље.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару