Читај ми!

Чекајући решења за школске проблеме

Почетак школске године обележило је објављивање листа технолошких вишкова и потребних кадрова. На снагу су ступили правилници о финансирању ненаставног особља, па је један број психолога, шефова рачуноводства и чистачица остао без пуне норме.

Београдска школа "Стари град" десеткована је с ненаставним особљем. Шеф рачуноводства и библиотекар раде пола радног времена, па се посао са јавним набавкама гомила, а књиге ученицима издаје ко стигне од професора. И педагог ради с 50 одсто норме, а психолога немају.

"Имате проблем са децом, са родитељима који желе да разговарају са педагогом, а ако он није ту тај дан, морате ви да их примите. Решавате сукобе било да су вербални или физички, дакле сви раде све", објашњава директорка београдске Основне школе "Стари град" Сања Радмиловић.

Јавност понуде и потражње, односно обелодањивање листа вишкова и потребних кадрова, многима је решило дугогодишње проблеме, па су поједини професори, после више од деценију рада са по неколико часова недељно, добили пун фонд часова.

"Желели смо да се помогне тим људима. Примили смо пет наставника са листе запослених који немају пуну норму и једног са листе технолошких вишкова", каже директор ОШ "Свети ђакон Авакум" из Чачка Милоје Вујовић.

Ипак, има и оних који нису те среће иако је закон на њиховој страни. Нерадо о томе говоре јавно, плашећи се последица.

"Мој проблем је у томе што сам запослена на неодређено време са 50 одсто, али директори и даље на слободним радним местима држе особе на одређено време а не дају приоритет људима који раде на неодређено да допуне своју норму", истиче једна од запослених наставница.

Синдикати указују на то да нису усамљени примери самовоље појединих директора који незаконито раде на штету запослених, па су професори, надомештајући мањак часова, принуђени да путују од школе до школе које су далеко једна од друге.

"Док директор неке школе не буде разрешен, а ми смо послали министру да има таквих школа у Крушевцу, Краљеву, Београду, ми не можемо да кренемо напред. Оно што очекујемо од министра је смена директора који су радили ван закона", каже Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника.

Исправљање тих неправилности посао је централне радне групе, у којој су представници синдиката, школских управа и ресорног министарства, а која се, од када је оформљена у августу, никада није састала.

Одговор на то као и на сва остала питања, судећи према најавама надлежних, можда би јавност могла да сазна од наредне недеље, укључујући и то колико просветних радника одлази у пензију и има ли и колики је вишак запослених у систему.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару