Читај ми!

Потребан већи фонд часова за стране језике

Друштво за стране језике и књижевности Србије које је обележило 60 година постојања, указује да је за добру наставу страних језика потребан већи фонд часова и модерније методе. Кажу да је неопходно стално образовање наставника и боља сарадња међу универзитетима.

Добра страна медаље је то што смо једна од земаља која има обавезу учења два страна језика још у основној школи. Међутим, у средњим школама, слика се мења.

"То је чињеница да се други страни језик у средњим стручним школама практично губи и да се ту учи и даље само један језик, да је фонд часова за други страни језик углавном недовољан и да компетенције, односно знања која ђаци стичу нису на оном нивоу на којем бисмо ми желели да буде", сматра проф. Оливера Дурбаба, председник Друштва за стране језике и књижевности Србије.

Треба развијати свест о потреби учења страног језика, и да добијено знање буде квалитетно. То је заједнички посао и наставника и ученика и друштва у целини, кажу професори.

"Ми морамо водити рачуна о томе да се у нашој земљи осам, односно 12 година учи страни језик и за тих 12 година ученик би требало да дође до високе компетенције страног језика, а да се то суштински у пракси не догађа", каже проф. Јулијана Вучо, члан Националног просветног савета.

Ништа мање значајно није ни питање лектората, мобилност студента и професора.

"Концепт изворног говорника страног језика у настави је већ доста дуго значајно афирмисан. Ми тренутно водимао битку за очување статуса положаја и присуства страних лектора на нашем факултету и искрено се надамо да ћемо моћи да постигнемо договор са Министарством за просвету, науку и технолошки развој, који би им омогућио да и даље наставе да савесно и веома компетентно раде у усавршавању компетенције наших студената", каже проф. Јелена Филиповић.

А поводoм 60. годишњице постојања, Друштво је доделило захвалнице појединцима и иностраним културним центрима са којима их веже дугогодишња сарадња.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару