Читај ми!

Вулин: Талас избеглица не јењава

Министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Александар Вулин каже да се очекује да у Србију данас стигне између 6.000 и 7.000 нових избеглица. Додаје да је новчана помоћ коју Србија добија значајна, али недовољна.

Министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Александар Вулин рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је јуче велики талас избеглица стигао у Србију.

"Јуче је био тежак дан, а у Прешеву сада нема више од 500 људи. У току дана очекујемо да стигне између 6.000 и 7.000 људи. Ми смо једина земља у окружењу која збрињава избеглице, што значи да их прегледа, даје им топли оброк, нуди им смештај", каже министар Вулин.

Истиче да ће почетком следеће недеље бити отворен нови регистрациони камп у Бујановцу.

"Камп у Бујановцу ће бити отворен како би људи што мање чекали, а за врме чекања ће имати пажњу и лек. Да ће чекати можда и мало дуже-хоће, јер ми имамо процедуре, на евиденцију мора да се чека јер је Србија уређена и озбиљна држава", напомиње министар.

Каже да новчана помоћ од 17 милиона евра коју је Европска комисија јуче одобрила Србији значи али да није довољна.

"Ми неке ствари нисмо могли да предвидимо у буџету и тражили смо помоћ за збрињавање избеглица. Овај износ је значајан али није довољан. Више од 182.000 људи смо регистровали до сад, неке земље нису ништа урадиле, а база података коју ми имамо је нешто што ће у блиској будућности бити врло важно", напомиње Вулин.

Каже да ће се у наредним данима уложити додатни напори како би избеглице уместо у паркове одлазиле у камп у Крњачи.

"Нећемо да употребљавамо силу, наши активисти су на терену, нудимо избеглицама бесплатан превоз, нудимо смештај, туш и оброк. Ових дана почећемо са уклањањем шатора који су остављени", истиче министар.

Додаје да хладније време неће спречити избеглице да путују, али да ће они путовати спорије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару