Читај ми!

Каква је судбина будућих пензионерки из јавног сектора

Одлуком Уставног суда о пензионисању у јавном сектору, задовољне су и несуђене пензионерке, али и Министарство државне управе чији је акт оспорен. Било би добро, кажу, да се не чека дуго на коначну одлуку Суда јер би то могло да успори процес рационализације.

Мало је требало да службеница из Краљева постане пензионерка, иако то не жели. До краја недеље је на одмору, пошто су је надлeжни средином прошлог месеца обавестили да га искористи јер ће у пензију. Оно што они данас нису знали, она јесте.

"Данас сам добила позив да дођем да преузмем решење о престанку радног односа. Ја сам то одбила будући да је Уставни суд донео одлуку да се одложи примена тог закона", наводи Ружица Јанковић из Националне службе за запошљавање у Краљеву.

Устав предвиђа да се законом заштите неравноправне категорије друштва, зато је пензијски закон женама дао могућност али не и обавезу да оду у пензију са шездесет и по година, сматрају они који су затражили мишљење Уставног суда.

Ако им се не дозволи да раде до 65, до када и мушкарци, то би била дискриминација. Нема дилеме каква је судбина захтева сличних оном упућеном службеници из Краљева.

"Не може, појединачна решења су обустављена одлуком Суда... Оваква одлука суда наводи на закључак да је доста вероватно да ће они одлучити негативно, то може да потраје и због тога ћемо ми, такође, наставити да вагамо има ли неких других решења", указује министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички.

У једином синдикату који је тражио мишљење Уставног суда наглашавају да нису против рационализације.

"Постоје други начини да се ово питање реши – отпуштањем оних који су у последњих пет година примљени и који су примани партијски, који су блиски партијама и рођачки блиски", напомиње Ранка Савић из АСНС-а.

Каква ће бити нова решења и ко ће међу 9.000 прекобројних до краја године отићи са радног места, у Министарству још не могу да говоре. Чињеница је да су радна места жена које имају услов за пензију за сада безбедна, што не важи за њихове вршњаке мушкарце.

"У сваком случају има још много посла да се уради пре него што би сам процес рационализације био успорен овим јер за сада није важно ко је на ком радном месту, него још радимо на процењивању која су нам радна места потребна", наводи Удовички.

Ако би жене које имају услов за пензију биле отпуштане као вишак, могле би да узму отпремнину па онда поднесу захтев за пензију. Ту могућност жене које су отпуштане у предузећима која су се припремала за приватизацију нису имале. Питање дискриминације због њиховог раног пензионисања нико није покренуо.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару