Влада подстиче женско предузетништво

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић рекла је да су у Србији жене у предузетништву заступљење са мање од једне трећине и да српска влада ради на томе да то учешће повећа.

На представљању програма за подршку развоју женског предузетништва под називом "Жене у бизнису" Зорана Михајловић је истакла да је њихов интерес да се покрену жене и њихова интересовања, преноси Бета.

"Наш интерес је да покренемо жене и да им будемо не само подршка, него да помогнемо да отварају своје бизнисе, да буду предузетнице и да створимо предузетнички дух", рекла је Михајловић.

Председница Координационог тела Владе Србије за родну равноправност Зорана Михајловић истакла је да Влада Србије женско предузетништво види као потенцијалне покретаче привредног развоја.

Влада женско предузетништво, како је истакла, подстиче кроз конкрентне пројекте, где има подршку и ЕБРД, и тако што уклања препреке и ствара боље услове за женско предузетништво.

У оквиру програма ЕБРД под називом "Жене у бизнису" та финасијска институција за Србију обезбедила је кредитну линију од пет милиона евра, које ће Банка "Интеза" пласирати у виду повољних кредита малим и средњим предузећима којима управљају жене.

Како је истакнуто у саопшењу које је подељено медијима, ЕБРД је кроз досадашње програме за подршку малом бизнису оснажио лидерске и пословне капацитете 200 предузетница у Србији а кроз програм "Жене у бизнису" планира да кредитним линијама у укупној вредности од 20 милиона евра подржи женско предузетништво у земљама Западног Балкана.

Директор Канцеларије ЕБРД у Србији Данијел Берг је истакао да оснаживање жена кроз јачање њихове уоге у привреди сваке државе представља значајан део искоришћења економских потенцијала и истакао да та финасијска институција подржава развој женског предузетништва у Србији.

Председница Извршног одбора Банке "Интеза" у Србији Драгиња Ђурић је истакла да су кредити из кредитна линија ЕБРД инвестиционог карактера, али и за неке друге потребе, прецизирајући да је јако важно што ће зајмови до 25.000 евра бити одобравани само на меницу.

"Тако ћемо превазићи проблем личног залога и верујем да ће овај пројекат бити успешан, имајући у виду колико су наше жене инвентивне", рекла је Михајловић.

Ђурићева је истакла да је банка на чијем је челу "апсолутно женски колектив", прецизирајући да је међу више од 3.000 запослених више од 70 одсто жена, а да у топ менаџмету Банке "Интеза" у Србији жене учествују са 40 одсто.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару