Читај ми!

Директор "Инфостана" понудио оставку

Вишедневне притужбе Београђана на убацивање ставке од 200 динара за осигурање домаћинства на уплатницама Инфостана, добило је епилог. Наредних дана биће им достављени нови рачуни, а онима који су га платили наредни рачун биће умањен за ту суму. После захтева градоначелника Београда, директор тог предузећа понудио је оставку.

Ни изношење смећа ни чишћење улаза није подигло толику прашину као нова ставка на рачуну "Инфостана". Спуштена је после бурне реакције градске власти и контролних тела. 

"Они ће добити писмени допис у коме ће бити сторнирање рачуна који су примили и који су неосновано обухватили осигурање станова и достава нових рачуна који наравно неће имати укључену ставку осигурања станова", рекла је Катарина Жежељ, заштитник грађана Београда

Двеста динара које грађани не морају да плате, по свему судећи, платиће руководство "Инфостана".

Градоначелник Београда Синиша Мали навео је да до краја дана очекује да директор "Инфостана" сам поднесе оставку.

После серије састанака у градској Скупштини, то је и учинио. Али, није желео пред камере.

Никола Никодијевић је Танјугу рекао да је Марковић понудио оставку из моралне одговорности, јер се на уплатницима за "Инфостан" које су достављене грађанима налази и ставка од 200 динара за осигурање домаћинстава, која је необавезујућа за кориснике услуга тог предузећа.

"Директор је као моралну одговорност због ситуације која је настала, у усменом разговору градоначелнику и мени понудио оставку. Писменим путем ће нам се обратити до краја дана", рекао је Никодијевић.

Скупштина града ће се као оснивач предузећа о тој оставци изјашњавати на првој следећој седници.

Никодијевић се извинио јер је "дошло до забуне и неспоразума" на рачунима "Инфостана" за септембар, истичући да грађани неће бити оштећени ни за један динар.

Како је истакао, постоје две категорије рачуна који су послати – они на којима се налази 200 динара за "Ђенерали осигурање" и они који немају ту ставку, јер су раније осигурани код других осигуравајућих кућа.

Према његовим речима, корисници услуга "Инфостана" који су добили рачун у коме није наведена ставка од 200 динара за осигурање, добиће обавештење да су њихови рачуни валидни.

Рачуни на којима се налази ставка осигурања ће, додао је Никодијевић, бити сторнирани и корисници ће добити нове рачуне без тих 200 динара.

Рокови доспећа ће бити 25. октобар, са свим припадајућим попустима који постоје, што значи да се рокови померају са 15. октобра за десет дана, додао је председник Скупштине града.

Истакао је и да ће грађанима који су платили рачун на којем постоји ставка интегрисаног осигурања, следећи рачун бити умањен за 200 динара са припадајућом затезном каматом.

Грађани су, истакао је, морали да буду информисани и да знају шта им се нуди као опција.

"Грађани не смеју да буду доведени у заблуду и зато је директор као моралну одговорност понудио оставку и ја апсолутно поздрављам тај чин", навео је Никодијевић.

Таква реакција градске власти уследила је после бројних притужби грађана, потрошачких удружења, као и повереника за заштиту података о личности. Он је, међу првима, упозорио да се крши закон.

"Обрада података о личности може се вршити или на основу закона или пристанка лица о чијим подацима се ради. Дакле, јасно је да оваква обрада података није регулисана законом, а јасно је и да не постоји пристанак грађана", истакао је повереник за заштиту података о личности Родољуб Шабић.

На кршење закона указују и Удружења потрошача. Реагују и на тврдњу "Инфостана" и "Ђенерали осигурања" да је одлука о новој ставки на рачуну донета у сагласности са неким представницима потрошача.

"Захтевамо да нам се достави та сагласност удружења на која се они позивају. На неки начин је урушен углед потрошачких организација и наш кредибилитет. Наравно да су прекршени закони - и о заштити потрошача и о осигурању", истакла је Ана Велев из Центра потрошача Србије.

Поступак "Инфостана" проверава и Комисија за заштиту конкуренције - од прикупљених информација утврдиће да ли су, стављањем ставке за осигурање на рачун, прекршена правила конкуренције.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару