Читај ми!

Жене охрабрене да пријављују насиље у породици

Министар полиције Небојша Стефановић се на састанку са координаторком Саветовалишта против насиља у породици Весном Станојевић сагласио да су се жене у последњих неколико месеци охрабриле да пријављују насиље у породици, саопштено је из МУП-а.

Пријављивање насиља у породици је најважнији предуслов за адекватну реакцију полиције и решавање тог друштвеног проблема, наведено је у саопштењу МУП-а, преноси Танјуг.

Стефановић је упознао Станојевићеву са иницијативом Минстарства за допуну Законика о кривичном поступку, која ће наредних дана бити упућена надлежном министарству, како би се омогућила ефикаснија реакција полиције у случајевима породичног насиља.

"Предложићемо да се у оквиру мера за несметано вођење кривичног поступка омогући судијама за претходни поступак да одмах по пријави насиља одреде меру удаљења насилног члана породице из куће или стана", рекао је Стефановић.

Министар полиције верује да се многе жртве не усуђују да пријаве насиље управо због страха да би могле да заврше на улици, те стога сматра да би тај, такозвани "аустријски модел", допринео да жртве чешће пријављују насиље.

Стефановић је координаторку Саветовалишта против насиља у породици упознао и са депешом коју је упутио припадницима полиције у мају, након шестоструког убиства у околини Кањиже, када је затражио максималну пажњу приликом пријављивања породичног насиља и обавезно упознавање надређених, као и других надлежних институција са тим пријавама.

Министар је подсетио да полиција одмах по пријави одузима оружје од насилника, уколико га поседује.

Станојевићева је похвалила иницијативу за примену "аустријског модела" и истакла да постоји добра сарадња Саветовалишта са полицијом.

"Полиција сада реагује далеко боље у случајевима насиља у породици и ми свакој жени која нам се обрати саветујемо да одмах обавести полицију. Нажалост, чланови породице често крију проблеме са којима се суочавају", рекла је Станојевићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи