Читај ми!

Нове методе учења, рад у групи и креативнији ђаци

У јеку приче о вишку запослених, несигурности радних места, ниским платама има просветних радника код којих ентузијазам и отвореност ка иновацијама у настави не јењава. У Основној школи "Браћа Барух" професори напуштају класичан начин рада и захваљујући стурчњацима Инситута за педагошка истраживања подстичу креативност, стваралаштво и групни рад.

Једногодишња обука и трогодишњи рад уз помоћ стручњака. Отргнути се од устаљеног начина рада, признају, није било лако, али се успело и деца нису више пасивни слушаоци.

"Акценат је стављен на ученика, на њихову међусобну сарадњу, на њихову иницијативу и на њихово стваралаштво. Задаци су за мене били изазов да их спремим, наравно наши уџбеници нису прилагођени томе", каже учитељица Милена Пријовић.

Наставник је ту да их подстакне и усмерава, а не да им да готово решење, како се до сада радило, а тиме - признају и чинила велика грешка.

Професорка математике Драгица Мишић подсећа да у први разред долазе и са иницијативном, креативношћу и са жељом да сарађују и имају неприродан ток како расту њихове способности за учење, јер мотивација опада.

"Поента пројекта је да се популаризује образовање које више није популарно, да деца схвате сврху учења да не уче, јер им је то рекао наставник", указује Мишићева.

Занимљивије, лакше, а квалитетније - утисци су и самих ђака.

Носиоци пројекта -задовољни резултатима. Подсећају на кључну улогу школе - да припреми децу за будућност.

"Да се подстакну значајне компетенције за савремени живот, да се деца сналазе да брзо реагују, да умеју да решавају проблеме, а исто тако да им се не запостави онај део који улази у сферу маште", истиче Јасмина Шефер са Института за педагошка истраживања

На крају пројекта и приручник за све оне који хоће више и боље и од себе и од ученика. Креативност је, подсећају професори, пут и до боље атмосфере, дисциплине, а онда и до бољих оцена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи