Читај ми!

Батут: Обезбеђене вакцине против грипа

За сезону 2015-2016. обезбеђено је 243.130 доза вакцина против грипа, према плану који је сачинио Институт за јавно здравље Србије "Батут", у сарадњи са мрежом института и завода за јавно здравље, на основу планираних потреба здравствених установа које спроводе имунизацију.

После дистрибуције вакцина на територији Србије која је почела, вакцинација може да отпочне на свим надлежним вакциналним пунктовима, саопштио је Институт "Батут", преноси Танјуг.

Сезонска тровалентна вакцина се препоручује особама са хроничним поремећајима плућног и кардиоваскуларног система, као и метаболичким поремећајима, укључујући пре свега шећерну болест, поремећај рада бубрега, особама са ослабљеним имунитетом.

Поред тих, потребно је обухватити и особе смештене и запослене у геронтолошким центрима и установама социјалне заштите, запослене и смештене у установама које обављају здравствену делатност.

Примена те вакцине је препоручљива и код особа старијих од 65 година, лицима запосленим у јавним службама, свакој особи старијој од шест месеци, а посебно трудницама и гојазним особама које су идентификоване као нове групе ризика за оболевање.

Време неопходно за стицање имунитета је две до три недеље после давања вакцине. Имајући у виду различиту ефикасност вакцине према узрасним категоријама код којих се апликује, потребно је напоменути да се код вакцинисаних у случају оболевања развија блажа клиничка слика и да се редукују могуће теже компликације у случају оболевања код особа које су у ризику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи