Читај ми!

Живот у студентском дому, и учење и дружење

Конкуренција за место у студентском дому и ове године је велика, а услови су строги. Ове године пријавило се 2.347 матураната, углавном са високим просеком. Ипак, на прва предавања сутра, из дома ће кренути тек око 1.050 бруцоша.

И ове године право на собу у дому имају само ученици са најбољим успехом. У склопу студентског центра "Београд" је 14 домова, у којима је смештено око 14.000 студената. Месечна "кирија" је од 1.200 до 1.400 динара, у зависности од категорије дома.

У понуди је око 400 места која ће се наплаћивати по економским ценама и бруцоши ће за њих морати да издвоје од 7.000 до 9.000 динара. За доручак треба издвојити 35, за ручак 59, док је цена вечере 46 динара.

Поред ресторана студентске мензе имају и друге садржаје укључујући и студентску поликлинику пошту, фризерски салон, дискотеку ,ресторане, интернет кафе. Студенти осим да студирају и уче имају могућност и да се друже", каже помоћник директора Студентског центра за студентски стандард Мирослав Сарић.

Овог лета пријавило се највише вуковаца, што значи да ће велики број бруцоша са високим средњошколским успехом ипак морати да се смести на другу адресу.

"Ми на овој листи имамо 500 студената који имају просек 500 и тај тренд се наставља. За очекивати је да ће наредне године на дом фактички моћи да рачуна само онај ко ће мати просек пет", каже Сарић.

Студентски центар годинама бије битку са нелегалном трговином места у дому. Надлежни, тврде, да је таквих случајева све мање. Студент који је продао место нема право да опет конкурише за смештај, а купац се аутоматски пребацује у економску категорију и плаћа пуну цену смештаја.

"Успели смо да то минимизарамо. Има појединачних случајева. Практичне мере су увођење студентске картице, где се студенти, станари и њихови посетиоци легитимишу код обезбеђења. Свако се мора легитимисати", каже помоћница директора за смештај Драгана Вујачић.

Они који не желе у дом, могу да изнајме собу или стан, а за то морају да издвоје од 100 до чак 350 евра. Последњих година, актуелан је и смештај на месечном нивоу у хотелским собама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи