Вулин: Војним пензионерима увећање пензија, почиње исплата дуга

Војни пензионери примиће у јануару следеће године увећане пензије за проценат који је одредио Уставни суд, најавио је министар Александар Вулин. Дуг који потиче од 2008. године исплаћиваће се у ратама.

Александар Вулин је рекао да ће пензионерима дуг који је проузроковала власт Демократске странке бити исплаћен по моделу сличном "исплати старе девизне штедње". Додаје да се влада труди да се то обави у што краћем периоду, преноси Танјуг.

"До краја ове године пензионери ће добити решења која почињу да се исплаћују у јануару, што значи да ће војним пензионерима бити увећане пензије за проценат који је одредио Уставни суд, а почеће да им се исплаћује и дуг", прецизирао је Вулин.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања који је је рекао и да су "неисплаћивање пензија војним пензионерима проузроковале власти ДС и тадашњи министар одбране Драган Шутановац".

Како каже, све ово непоштовање закона потиче још од 2008. а направљени су дугови који износе више десетина милиона евра.

"Ми смо влада која враћа а не прави дугове. Након одлуке Уставног суда одмах смо почели да радимо на превазилажењу овог проблема и да нађемо најбоље решење", рекао је Вулин.

Напоменуо је и да садашња влада не троши оно што нема и што није зарађено и додао да смо "најпре морали да опоравимо привреду и да дођемо до новца у буџету који можемо да поделимо".

"На лично инсистирање премијера Александра Вучића, са ММФ-ом смо разговарали о проблему исплате војних пензионера и о уједначавању њихових пензија и исплате оног што им се дугује", рекао је министар.

Према његовим речима, захваљујући добрим билансима и ММФ се сложио са нашим решењем и "са нашом потребом да се закон мора поштовати и да војни пензионери морају да имају иста права као и било ко други".

Вулин је прецизирао и да ће "до краја године бити донет одговарајући закон у коме ће се, веома слично моделу старе девизне штедње исплати главница, односно новац који недостаје".

Напоменуо је и да ће се влада трудити да у што краћем року, односно мањем броју рата исплати дуг и "да се одмах након доношења закона обезбеди и одређено увећање пензија војних пензионера".

"Да би то било могуће мора бити донет закон као и нови буџет да би се тако велика средства предвидела. Биће их у следећем буџету", истакао је Вулин.

Са првом јануарском пензијом, односно пензијом која се исплаћује у јануару а рачуна се да је децембарска, каже Вулин, могли би да започнемо са процесом и исплате дуга али и увећања пензија.

Вулин је изразио жаљење што су војни пензионери морали оволико дуго да чекају на исплату својих принадлежности и оценио да је до тога дошло пошто су се, правећи дугове владе ДС понашала неодговорно.

Напоменуо је и да ће проценат повећања пензија бити у складу са одлуком Уставног суда чије одлуке ова влада поштује а да ће се дуг исплаћивати у више рата уз намеру владе да то буде што брже урађено.

Вулин је претходно положио венац на спомен плочу мајору Милану Тепићу.

Очекују се већа донаторска средства за избеглице

Избеглице из блискоисточних држава ће и током хладног времена имати сву могућу помоћ надлежних у Србији при чему очекујемо и већа донаторска средства, рекао је Александар Вулин.

Истакао је да ће бити појачани постојећи капацитети и да ће се Србија трудити да ти капацитети буду тамо где се мигранти крећу и да њихове руте буду праћене.

"Не покушавамо да људе усмеримо ни на једну страну или границу већ само да пратимо њихове потребе, и пазимо да се ничије дете не смрзне", рекао је Вулин, председник владине Радне групе за миграционе токове.

Додаје да данас активисти Комесаријата за избеглице и Црвеног крста у парку код станице нуде и превоз и смештај, али мигранти то углавном одбијају.

Према његовим речима, сви они сматрају да треба да се задрже што краће и да оду, али истиче да су без обзира на то већ сада спремни за хладније време.

"Овде ни до сада нико није остао ни гладан ни жедан, без лека или без смештаја уколико га је затражио. Побринућемо се да сместаја буде на више места", рекао је Вулин.

Напомиње и да се за то "неће трошити буџетска већ донаторска средства", и додао да мигранска криза није била предвиђена нашим буџетом и зато и не може да буде финансирана из тог извора.

"Очекујемо још интензивнију подршку међународне заједнице. Сутра имамо и донаторску конференцију на којој ћемо расправљати о томе", рекао је Вулин.

Избеглице у Србију долазе углавном из Македоније, а по раније саопштеним подацима, кроз Привремени центар у Прешеву дневно прође више од 1.000 особа из Сирије, Ирака, Авганистана. Доста њих ни не свраћа овде, већ наставља пут ка Београду.

У нашу земљу улазе и преко српско-бугарске границе, углавном на подручје општина Димитровград, Неготин и Босилеград, али у знатно мањем броју.

Крајњи циљ избеглица су углавном Немачка и скандинавске државе до којих покушавају да стигну преко Мађарске и Хрватске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару